Ολα «στο σφυρί…»

ολα-στο-σφυρί-726463

Αφού με την πολιτική που εφαρμόζουν πιστά «γέμισαν» κάθε νοικοκυριό με ληξιπρόθεσμες δόσεις τώρα σκέφτονται να παγώσουν και την άρση πλειστηριασμών που θα σημάνει το τέλος… για πολλές οικογένειες που το μόνο που τους έχει απομείνει έστω και «χρεωμένο» είναι ένα κεραμίδι…

Το λέω αυτό γιατί διάβασα χθες το απόγευμα ότι το πρώτο επίσημο κυβερνητικό «όχι» σε νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήρθε δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διευκολύνσεις δανειοληπτών.

Ο υπουργός απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ και η οποία ζητούσε παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών για δύο επιπλέον έτη (2014-2016), ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση.

Μάλιστα έσπευσε ο κ. Χατζηδάκης και υπενθύμισε ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών για το 2013 αποτελεί πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνηση και ότι η παράταση στην άρση πλειστηριασμών ισχύει έως τέλος 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα να σταματήσουν οι άρσεις πλειστηριασμών για να βοηθηθούν οι τράπεζες, με τον Υπουργό χθες να επισημαίνει ότι στόχος είναι η κυβέρνηση, να νομοθετούμε στο τέλος της χρονιάς και ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί.

Οπως ήταν φυσικό η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε με άκομψο τρόπο και χωρίς καμιά συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους το θέμα και ότι τελικά επιβεβαιώνεται ο φόβος ότι πράγματι υπάρχει θέμα πίσω από όλα αυτά το οποίο ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες.

Για αυτό και έχει ενδιαφέρον αυτό που «τσίμπησα» στο διαδίκτυο και αναφέρεται στη συζήτηση που είχε κάποιος με έναν φίλο του, του ζήτησε λοιπόν να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοούσε -και ήταν άκρως κατατοπιστικός: «Πώς η γνωστή αλυσίδα ρούχων Zara φέρνει ένα καινούργιο προϊόν στα καταστήματά της και το “τεστάρει” μια – δυο βδομάδες, για να δει την ανταπόκριση των καταναλωτών; Έτσι και η κυβέρνηση, ρίχνει πρώτα μια “βόμβα” στη δημοσιότητα και στη συνέχεια βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις των άλλων δύο εταίρων της, αλλά και της κοινωνίας».

Πράγματι, η παρατήρηση αυτή βρίσκει πολλές εφαρμογές στην κυβερνητική πολιτική. Mία ήταν ο κατώτατος μισθός που είπαν ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα. Βγαίνουν και προαναγγέλλουν, διόλου τυχαία, την επικείμενη άρση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. «Βροχή» οι αντιδράσεις. Από βουλευτές ακόμα και της ΝΔ, από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, από την αντιπολίτευση, από αρμόδιους φορείς, από τις τράπεζες, από την κοινωνία… Να δείτε και σε αυτό το θέμα ότι η κατάληξη θα είναι η ίδια… Θα μας πάρουν στο τέλος και τα σπίτια… Όλα στο σφυρί…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου