Βάσω Κυριαζή :«Ληξιπρόθεσμοι» Εχοντες και μη κατέχοντες…

βάσω-κυριαζή-ληξιπρόθεσμοι-εχοντε-726619

Επί δυόμιση χρόνια στην Ελλάδα… οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Υπουργείο Οικονομικών και τρείς Κυβερνήσεις μιλούν για τους μεγαλοφοροφυγάδες που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, δεν φορολογήθηκαν καν, όμως εκτός από μεγάλες κουβέντες και ανέξοδες δεσμεύσεις, δεν έχει κανένας ελεγχτεί, τουναντίον ψάχνουν να βρούνε διάφορα νομικά «παραθυράκια» για να τους απαλλάξουν κιόλας.

Οταν πρόκειται όμως για τους απλούς πολίτες, αυτούς που δεν έχουν ξάδερφο Υπουργό ( π.χ τον κ. Παπακωνσταντίνου ή τον κ. Στουρνάρα και τους λοιπούς), τότε σε μηδέν χρόνο, ανακαλύπτονται νομοθετικές ρυθμίσεις, τροπολογίες προκειμένου να πιέσουν για να καταβληθούν οφειλόμενα και δόσεις.

Και ενώ γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι είναι «ληξιπρόθεσμοι» διότι δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουν, σκέφτονται τώρα και από την ερχόμενη εβδομάδα με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμάζουν νόμο express για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, σπάσιμο τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε 24 ώρες, παρακαλώ.

Αυτές οι διατάξεις – σοκ θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο, που θα κατατεθεί αύριο κιόλας στη Βουλή και που θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για μία διάταξη που ουσιαστικά θα αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων είναι εκείνη που προβλέπει πως με ένα απλό e-mail ή ένα και χωρίς άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα ειδοποιούν όσους αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους, ότι η εφορία προχωρά σε κατάσχεση με διαδικασίες – εξπρές στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια ή τις καταθέσεις τους.

Η αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες θα γίνεται μάλιστα με κάθε πρόσφορο μέσο ταχυδρομικώς, μέσω e-mail, με SMS. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη, ξεκινά η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους.

Με άλλη διάταξη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.

Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα ανοίγουν με διαδικασίες – εξπρές.

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές.

Και να δείτε που και αυτή τη φορά αυτοί που θα πιαστούν «στα δίχτυα» των μηχανισμών θα είναι και πάλι οι μη έχοντες και κατέχοντες που εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής έχουν καταστεί «ληξιπρόθεσμοι» και όχι οι συνειδητοί φοροκλέπτες εκατομμυρίων ευρώ… που τόσα χρόνια ζούνε και πλουτίζουν εις βάρος των πολλών και από πλούσιοι γίνονται κάθε μέρα πλουσιότεροι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου