Βάσω Κυριαζή :Παραδοχές και λάθη

βάσω-κυριαζή-παραδοχές-και-λάθη-726865

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται τώρα και παραδέχεται ότι διέπραξε «μεγάλα λάθη» κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα.

Μάλιστα σε άκρως εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι υποτίμησε σοβαρά τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές λιτότητας που έδινε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Ωστόσο, στο έγγραφο του Ταμείου τονίζεται ότι η απάντηση που δόθηκε στην ελληνική κρίση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, «αγόρασε χρόνο» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι παρέκαμψε τους κανόνες του για να κάνει το χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο και ότι, εκ των υστέρων, η χώρα απέτυχε σε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που είχε θέσει το Ταμείο ως προϋπόθεση για να παράσχει οικονομική βοήθεια.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «υπήρξε μια τέτοια αλλαγή σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια ώστε οι επενδυτές θα το κοιτάξουν με μεγάλη προσοχή», ενώ επισήμανε ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι να συνεχιστεί η πολιτική δέσμευση και η εφαρμογή του προγράμματος». Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν».

Ομως όλα αυτά που η ίδια υποστήριξε σε συνδυασμό με το θόρυβο που έχει δημιουργήσει αυτή η εκ των υστέρων παραδοχή ότι ουσιαστικά είμασταν το πειραματόζωο, μας έβαλαν το χαλινάρι και έρχονται τώρα να αναγνωρίσουν το λάθος, δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα. Και ενδεχομένως αυτό να είχε μεγαλύτερη αξία εάν συνοδεύονταν και από προτάσεις για αλλαγή στο μείγμα πολιτικής που μας έχει κάνει φτωχότερους και στα όρια της εξαθλίωσης εάν δεν παρενέβαινε και πάλι η Γερμανία για να προσγειώσει ΔΝΤ και Ελλάδα βάζοντας κατά την εκτίμησή της τα πράγματα στη σωστή τους βάση και υποστηρίζοντας όλους τους χειρισμούς που έγιναν αλλά και τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται…

Και μπορεί η πολιτική μας ηγεσία μετά τα όσα παραδέχεται το ΔΝΤ να εκδίδει βαρύγδουπες ανακοινώσεις αποδοκιμάζοντας αυτή την τακτική όμως επί της ουσίας θα πρέπει να εξετάσει το όλο θέμα και γιατί όχι να το δει σαν μια ευκαιρία προκειμένου να πιέσει για αλλαγή πολιτικής.

Διότι το να «μαλώνει» κανείς το ΔΝΤ επειδή παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και την ίδια στιγμή να συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή όχι μόνο δεν έχει νόημα αλλά είναι και καταστροφικό. Διότι ουσιαστικά μία χώρα αυτοχειριάζεται διότι οι πολιτικοί της ταγοί ενώ γνωρίζουν το λάθος επιμένουν σε αυτό… Ε το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου