Βάσω Κυριαζή :Με βαρύγδουπες κορώνες δεν γίνεται…

βάσω-κυριαζή-με-βαρύγδουπες-κορώνες-δ-727237

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή είχε επισημάνει ότι το πολιτικό σύστημα αναζητά σωσίβιο και βρίσκει… Χρυσή Αυγή και από ότι δείχνουν τα πράγματα η άποψή του δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Διότι ακόμη και με την χθεσινή παρωδία της κατάθεσης «δήθεν νομοσχεδίου» για τον ρατσισμό, η Χρυσή Αυγή για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει ότι έχει μία σαφή εκλογική στρατηγική που δυστυχώς μέχρι σήμερα της αποφέρει «δημοσκοπικούς καρπούς» και αυτό είναι το ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «στην εκλογική κοινωνιολογία υπήρχε πάντοτε μια σοβαρή διαφωνία, η οποία προερχόταν κυρίως από την Αριστερά. Υπήρχαν αυτοί που έλεγαν ότι υπάρχει ο μέσος ψηφοφόρος. Υπήρχε μια συζήτηση για το αν η Αριστερά θα έπρεπε να κινηθεί προς το μέσο ψηφοφόρο ή αντίθετα θα έπρεπε να έχει έναν πολύ αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο, ώστε ο μέσος ψηφοφόρος να έρθει προς αυτήν. Ιστορικά η επίσημη Αριστερά απαντούσε σε αυτό το δίλημμα μετακινούμενη προς το μέσο ψηφοφόρο – με τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα για πρώτη φορά έκανε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, προσπάθησε να φτιάξει μια ισχυρή ριζοσπαστική ταυτότητα. Με όλες τις αντιφάσεις που μπορεί να βρει κανείς, απάντησε σαφώς με μια ριζοσπαστικότητα, μια αντισυστημικότητα και είχε το εκλογικό αποτέλεσμα που είδαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε ακριβώς επειδή δεν προσπάθησε να πάει προς τον μέσο ψηφοφόρο, αλλά να τραβήξει τον μέσο ψηφοφόρο. Το ίδιο πράγμα κάνει τώρα και η Χρυσή Αυγή με πολύ πιο έντονο και πολύ πιο συνεκτικό τρόπο. Δεν επιχειρεί να κινηθεί θεσμικά ή να ενσωματωθεί, είτε στο επίπεδο των συμβολισμών είτε στο επίπεδο των πράξεων είτε στο επίπεδο των λόγων. Αυτό φαίνεται σε όλη την καθημερινή της δράση. Αυτό είναι μια στρατηγική που δείχνει ότι υπάρχει ένα επιτελείο, που αυτό το πράγμα το αντιλαμβάνεται και το υλοποιεί».
Πολλοί έλεγαν ότι θα μπουν στη Βουλή και θα αμβλύνουν την ιδεολογία και το λόγο τους. Όμως κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προσέρχονται στη Βουλή και συντεταγμένα επιτίθενται στο πολιτικό σύστημα. Έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία σε συνθήκες γενικής κρίσης, τραβάει τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, αυτόν δηλαδή που ήταν και λίγο αριστερός και λίγο δεξιός και λίγο ρατσιστής, λίγο απ’ όλα, αλλά δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά.

Και έτσι συνεχίζεται η σύγχυση και προφανώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν και αυτά τη δική τους ευθύνη. Δοκίμασαν την τακτική της περιχαράκωσης, της επίθεσης, της αποδοκιμασίας και όμως αυτό το «μόρφωμα» που έχει σήμερα Κοινοβουλευτική παρουσία στη Βουλή «ζει και βασιλεύει». Τολμά μάλιστα να ρίχνει λάδι στη φωτιά… – ώρα κατάθεσης «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου- και αυτό προφανώς χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση και στρατηγική. Πρέπει απαραιτήτως να το καταλάβουν αυτοί κυρίως που σήμερα ξιφουλκούν κατά της Χρυσής Αυγής μόνο με βαρύγδουπες κορώνες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου