Βάσω Κυριαζή :Αναδρομικό ρουσφέτι

βάσω-κυριαζή-αναδρομικό-ρουσφέτι-770821

Το αντλήσαμε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και είναι πραγματικά σκανδαλώδης ο τρόπος με τον οποίο ψάχνουν να βρούνε τρόπο να «αθωώσουν» όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και μάλιστα πληρώνοντας ψίχουλα.

Την ώρα που από τον Έλληνα πολίτη που με το ζόρι τα βγάζει πέρα και δεν έχει να πληρώσει ούτε τα βασικά., βρήκαν τρόπο να δώσουν «συγχωροχάρτι» σε όλους αυτούς. Πώς;

Εκδόθηκε μια περίεργη εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη που έρχεται να δώσει διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%.

Οι 212.000 Ελληνες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη από 5.000 ευρώ και πάνω όμως εντάσσονται σε μια άλλη λίστα, αυτή των υποψήφιων για σύλληψη, καθώς με τον νέο νόμο όσοι χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό διώκονται για κακούργημα.

Η επίμαχη εγκύκλιος αφορά στους 54.000 φορολογουμένους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012, ή σε αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να κάνουν μια εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος. Και είναι το λιγότερο περίεργη αυτή η εγκύκλιος όπως γράφει και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία εμπεριέχει σχετικές προβλέψεις, αλλά προφανώς έρχεται να υπενθυμίσει στους εφόρους πώς πρέπει να ενεργούν, αλλά και στους συναλλασσομένους που έχουν το πρόβλημα πώς να κινηθούν.

Με απλά λόγια δηλαδή, εάν κάποιος είχε βγάλει, νόμιμα ή παράνομα, τα χρήματά του π.χ. πριν από τρία χρόνια στο εξωτερικό και αδυνατεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, αρκεί πλέον να υποβάλει μία συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από δωρεά που του έγινε από συγγενικό του ή άλλο πρόσωπο, και πληρώνοντας έναν φόρο της τάξης του 5%-40%, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, να τα νομιμοποιήσει χωρίς να υποστεί καμία άλλη συνέπεια από τον νόμο.

Και ενδεχομένως να μην ξεσηκώνονταν τόσο θόρυβος εάν το Υπουργείο Οικονομικών ήταν το ίδιο επιεικές και με εκατοντάδες άλλους επαγγελματίες και άλλους που οδηγούνται στα δικαστήρια και στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο ή γιατί δεν πλήρωσαν την Εφορία.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία οι έχοντες και κατέχοντες και από την άλλη ο λαουτζίκος και οι μικρομεσαίοι που πληρώνουν το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης, έχουν φορτωθεί στις πλάτες τις συνέπειες των μνημονίων και είναι επιπλέον και δακτυλοδεικτούμενοι γιατί χρωστάνε. Μετά φταίνε όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου