«Στο μάτι» ο ιδιωτικός τομέας

στο-μάτι-ο-ιδιωτικός-τομέας-774363

Πολλοί είχαν προβλέψει και τώρα δικαιώνονται ότι οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, και ότι όσο υποχωρεί η Κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους τόσο θα συνεχίζουν να ζητούν. Και από ότι δείχνουν τα πράγματα τώρα έχουν βάλει στο «μάτι» για τα καλά τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι ό,τι ίσχυε για τους περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θέλει να καταργήσει η Τρόικα η οποία επιτάσσει σωρηδόν απολύσεις.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το υπουργείο Εργασίας μελετά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αναζητώντας τη λύση για την άρση των περιορισμών.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτρεπόμενου μηνιαίου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης. Το νέο σύστημα αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Δηλαδή εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης, να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων.

Τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων μέχρι τώρα το Υπουργείο είναι αρνητικό σε τέτοια αιτήματα επιχειρήσεων, όμως το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Υπουργείο ήδη εξετάζει το πλαίσιο πως μπορεί να αλλάξει, δείχνει ότι ενδεχομένως πολύ σύντομα να υπάρξει νέος αιφνιδιασμός και να έρθουν τα πάνω – κάτω.

Σε μία περίοδο μάλιστα όπου ο ιδιωτικός τομέας δοκιμάζεται βάναυσα και οι εργαζόμενοι περνούν απίστευτες δυσκολίες μία τέτοια ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει πραγματικό μπλακ άουτ αφού θα είναι το κύκνειο άσμα πλέον για τον κόσμο της εργασίας.

Ούτως ή άλλως και σήμερα οι μέρες δεν είναι καθόλου ρόδινες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πολλώ δε μάλλον εάν δοθεί η δυνατότητα των απεριόριστων απολύσεων, φανταστείτε τι έχει να γίνει. Με «λυμένα τα χέρια» οι εργοδότες θα αρχίσουν τις εκκαθαρίσεις ειδικά ξεκινώντας από τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν μεγαλύτερο κόστος και θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το «σκλαβοπάζαρο» των εργαζομένων με 400 και 600 ευρώ αποδοχές, σε ωράρια και συνθήκες που ήδη μας οδηγούν σταδιακά στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ας το ξανασκεφτούν εκεί στο Υπουργείο Εργασίας, διότι ο ιδιωτικός τομέα δεν έχει και μεγάλα περιθώρια. Η ανοχή και οι αντοχές των εργαζομένων ήδη έχουν στερέψει. Τι άλλο να δώσουν πλέον; Ψυχή; Ακόμη και αυτή έχει μαυρίσει από τα όσα βιώνει η πλειοψηφία τους στους εργασιακούς χώρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου