Βάσω Κυριαζή :Επίκαιρα μηνύματα

βάσω-κυριαζή-επίκαιρα-μηνύματα-775243

Στην Ελλάδα μπορεί ακόμη να μην έχουν ορισμένοι καταλάβει τι σημαίνει Χρυσή Αυγή, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης του για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, κατακεραυνώνει τη «δράση» των νοσταλγών του ναζισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «αντισημιτική» και «ξενοφοβική» πολιτική παράταξη που συνδέεται με βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις πράξεις βίας εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρητές κάλεσαν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το «τυφλό μίσος» και τον ρατσισμό της Χρυσής Αυγής.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, είναι αυτοί που προωθούν τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και συνδέονται με βίαιες επιθέσεις κατά ατόμων που θεωρούνταν ότι είναι μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγέτες και κυβέρνηση στην Ελλάδα καταδίκασαν δημόσια τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά παρατηρητές έχουν καλέσει τις (ελληνικές) αρχές να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ενεργειών βίας και μίσους από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Για την ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, γίνεται αναφορά και στην περίπτωση που μέλος του συγκεκριμένου κόμματος διάβασε εντός της Βουλής αποσπάσματα από «τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» ενώ επίσης αναφορά γίνεται και για τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών νεκροταφείων σε διάφορες πόλεις της επικράτειας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η Human Rights Watch, επικρίνουν την ελληνική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι έχει καταβάλει «πολύ μικρή προσπάθεια» για τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών της Χρυσής Αυγής.

Επίσης σημειώνονται τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής για να σταματήσουν τις παραστάσεις και μάλιστα, όπως τονίζεται, μερικοί απ’ αυτούς, που ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία, είναι βουλευτές.

Η έκθεση αυτή ήρθε τελικά την κατάλληλη στιγμή καθώς είναι επίκαιρη όσο ποτέ με βάση και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί χωρίς «εκπτώσεις».

Είναι ο μόνος τρόπος καθώς ουσιαστικά φωτογραφίζει τη Χρυσή Αυγή καθώς βάσει των σχετικών διατάξεων ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ)

από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και περικοπή κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη).

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου βέβαια αφορούν και Μ.Μ.Ε. τα οποία μπορεί να φιλοξενούν παρόμοιες απόψεις. Αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μην φιλοξενούνται στα Μ.Μ.Ε. υπέρμαχοι τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας. Για να μπει ένας φραγμός που είναι απαραίτητος ειδικά με τη «φόρα» που έχουν πάρει οι νοσταλγοί του ναζισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου