Βάσω Κυριαζή : Εάν δεν βιώσεις πως θα νιώσεις;

βάσω-κυριαζή-εάν-δεν-βιώσεις-πως-θα-νι-782860

Συνέχιση της λιτότητας μας υπόσχεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε μόλις χθες υπερασπίστηκε τη λιτότητα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, με το μισθό της των 551.700 δολαρίων, δηλαδή 31.700 ευρώ το μήνα (ο βασικός της μισθός είναι 467.940 δολάρια το χρόνο, ενώ της δίνεται επίδομα για έξοδα παράστασης (χωρίς δικαιολογητικά) ύψους 83.760 δολαρίων το χρόνο, ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλει και άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι… επειδή έτσι κρίνουν οι ισχυροί της οικονομίας.

Η κυρία Λαγκάρντ συμμετείχε σε ένα συμπόσιο στο Ζανκτ Γκάλεν, ένα είδος «μίνι-Νταβός» που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής, στη βορειοανατολική Ελβετία. Στη συνέντευξή της, αναγνώρισε μεν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη τόνισε όμως ότι θα πρέπει να τηρηθεί δημοσιονομική πειθαρχία με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην απασχόληση.

«Η επαναδημιουργία ελλειμμάτων» δεν είναι μια επιθυμητή επιλογή διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα χρέη, τόνισε ενώ ε ερώτηση για την κατάσταση στη Γερμανία, η Λαγκάρντ είπε ότι η χώρα αυτή «συλλέγει τους καρπούς της πολιτικής της».

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν οικονομίες τριών ταχυτήτων. Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι αναδυόμενες. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα, στην οποία ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Σουηδία, χώρες που αρχίζουν τώρα να ανακάμπτουν και πάλι. Στην τρίτη κατηγορία, που αποτελείται από την Ιαπωνία την Ευρωζώνη, οι χώρες «αγωνίζονται για να ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη».

Εμάς ως χώρα βέβαια δεν μας κατονόμασε… το έχει κάνει άλλωστε μέσα από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της, μέσα από τα μέτρα που «συμβάλλει» και η ίδια μαζί με τους υπόλοιπους δανειστές να μας επιβάλλονται.

Και είναι δυστυχώς αυτή η κυρία που ενέκρινε ως υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία 285 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση σε Γάλλο μεγιστάνα και ακόμη ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και όχι μόνο καθώς είναι γνωστή για τη χλιδάτη ζωή που κάνει και τα ακριβά της γούστα. Με σπουδές στις ΗΠΑ, στο Παρίσι και το Εξ-αν-Προβάνς, κόρη μεσοαστικής οικογένειας των Λαλουέτ έχει καταφέρει να φτάσει να διοικεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με εισοδήματα που εξαρχής εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Όπως γράφουν μάλιστα ακόμη και έγκαιρα διεθνή οικονομικά περιοδικά η Λαγκάρντ για τις εμφανίσεις της δεν φείδεται χρημάτων και προσέχει ιδιαιτέρως την γκαρνταρόμπα της καθώς το φθηνότερο από τα σακάκια του οίκου Chanel που προτιμά κοστίζει 3.000 ευρώ, ενώ οι τουαλέτες που ανά διαστήματα έχει φορέσει κοστίζουν το λιγότερο 15.000 ευρώ, όσο για το αγαπημένο της ρολόι, που είναι ένα Patek Philippe Twenty και το οποίο φέρει 10 διαμάντια, κοστίζει 45.000 ευρώ.

Με τέτοια προιστορία, μόνο τη συνέχιση της λιτότητας ως μονόδρομο θα μπορούσε να εισηγείται. Το δυσάρεστο είναι ότι υπακούνε σε αυτά που λέει και τα εφαρμόζουν πολιτικοί που οι λαοί που κυβερνούν βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και τη φτώχεια.

Ένοιες και καταστάσεις που η κ. Λαγκάρντ ποτέ δεν έχει βιώσει για να καταλάβει και πως είναι…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου