Βάσω Κυριαζή : Κυβερνητικές… ταραχές

βάσω-κυριαζή-κυβερνητικές-ταραχές-785276

Ακόμη ένα πολυνομοσχέδιο. Ακόμη ένα θέατρο του παραλόγου με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να μαλώνουν για διάφορες μυστικές και φανερές διατάξεις, για το κατεπείγον του πράγματος και για τις όλες διαδικασίες.

Οι εντάσεις αυτές δημιουργούν τεράστιους κλυδωνισμούς και τον φόβο ότι από ένα “ατύχημα” το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Φόβος που επιτείνεται κάθε φορά που οι αντιδράσεις κάτω στη βάση του κόσμου εντείνονται.

Κι αν μέχρι προχθές οι σκέψεις για ανασχηματισμό διαρρέονταν προς “εκφοβισμό” κυρίως των βουλευτών των τριών κομμάτων, πλέον αποτελεί πεποίθηση ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, κυρίως προς διάσωση των δύο εταίρων του Αντώνη Σαμαρά, αφού χωρίς αυτούς η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί.

Άλλωστε, παρά τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι η ΝΔ είναι μια γροθιά καταγράφονται και στο χώρο της αρκετά προβλήματα και διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες έντονων ενστάσεων από τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους που άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν να εφαρμόζονται.

Βέβαια ο ανασχηματισμός είναι η πιο εύκολη επικοινωνιακά λύση. Λύνει πρόσκαιρα το πρόβλημα, δίνει διέξοδο διαφυγής και στα άλλα δύο κόμματα με δεδομένη την απόφαση τους να στηρίξει παντοιοτρόπως την κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας εν δυνάμει με τον τρόπο αυτό την εκ νέου και ευρύτερη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Διότι μη ξεγελιόμαστε το πρόβλημα τους μέχρι στιγμής είναι αυτό και όχι τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει ο λαός.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος τον έχει αναγάγει περίπου σε ατζέντα του κόμματός του. Ο άλλος δεν πολυθέλει να κουνηθούν οι δικοί του. Ο τρίτος, ο οποίος είναι και Πρωθυπουργός, ήταν εξαρχής επιφυλακτικός.

Ο ανασχηματισμός σε ένα τέτοιο σχήμα είναι ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα που εδώ και καιρό μένει μετέωρο. Κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν χρόνο να κάνουν στο μυαλό τους υπολογισμούς και σχέδια. Ενώ οι ενδιαφερόμενοι βράζουν στο ζουμί τους, και το πιθανότερο είναι ότι πολλοί δεν θα ικανοποιηθούν. Η δημιουργία, πάντως, πρόσθετων θέσεων αναπληρωτών και υφυπουργών που γνωστοποιήθηκε χθες υποδεικνύει ότι υπάρχει εξέλιξη, αλλά και ότι ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα. Κατά τα λοιπά είναι γνωστό ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Γίνονται!

Μέχρι τότε όμως και εάν γίνει, υποτίθεται ότι υπάρχει ένα πολυνομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στη Βουλή και που σήμερα κατά την κυβέρνηση πρέπει να ψηφιστεί. Με αυτά και με τα άλλα όμως , με το ράβε- ξήλωνε, δεν ξέρουμε τελικά τι περιλαμβάνουν οι σχετικές διατάξεις.

Για αυτό και όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων μέτρων, θα ψαχνόμαστε πάλι όλοι μαζί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου