Βάσω Κυριαζή : Καθόλου Ευρωπαίοι…δεν αισθάνονται οι λαοί

βάσω-κυριαζή-καθόλου-ευρωπαίοιδεν-786079

Μ’ αρέσει που κάποιους τους κακοφάνηκαν κιόλας τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε και δείχνει ότι ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να μην το περίμεναν από τη στιγμή που ένας, ένας οι λαοί της Ε.Ε αρχίζουν και επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι πολιτικοί ταγοί της;

Απολύτως αναμενόμενη η κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως και η αύξηση σε ιστορικά επίπεδα του ευρωσκεπτικισμού ακόμα και σε παραδοσιακά «φιλοευρωπαϊκές» χώρες.

Η έρευνα που διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από τη δεξαμενή σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου και δημοσιεύθηκε σε έξι μεγάλες εφημερίδες κατέδειξε ότι ο ευρωσκεπτικισμός στα συγκεκριμένα κράτη αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να ευνοείται η εκτροφή λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κινημάτων.

Τα συμπεράσματα λαμβάνουν ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην, έως πρότινος φιλοευρωπαϊκή, Ισπανία, όπου, η καταβαράθρωση του κατασκευαστικού τομέα, η σοβούσα τραπεζική κρίση, τα δραστικά μέτρα λιτότητας και η διογκούμενη ανεργία οδήγησε ένα συντριπτικό 72% να απαντήσει ότι «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ», με μόλις το 20% των πολιτών να «τείνει να την εμπιστευτεί».

Τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικά εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2007, όταν το το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι «εμπιστεύεται την ΕΕ» (σήμερα το ποσοστό βρίσκεται στο 20%), ενώ όσοι δεν την εμπιστεύονταν ανέρχονταν μόλις στο 23%, έναντι του 72% σήμερα.

Το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι συγκεντρωτικά στις πέντε από τις έξι χώρες εξάλλου, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει δυσπιστία έναντι της ΕΕ, ξεπερνά αυτό που εμπιστεύονται την Ενωση, όταν το 2007, με εξαίρεση την, παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική Βρετανία, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο..

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη … καθώς μόλις πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστευτεί» την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστευτεί» ενώ στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε με τυμπανοκρουσίες το 2004 στην ΕΕ, και είναι ο μεγάλος -υποτίθεται- ωφελημένος από τη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες σε αυτή, η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48%.

Και όλα αυτά ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές. Μόνο που οι ευρωπαίοι ηγέτες και πάλι δεν συγκινούνται. Αντί να αλλάξουν ρότα και πολιτική, για να αποδείξουν ότι πράγματι κατανοούν τις αγωνίες και τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους στους λαούς της Ευρώπης, σκέφτονται όπως διαβάζω να αντιμετωπίσουν το κίνημα ευρωσκεπτικισμού με πανάκριβες καμπάνιες διαφημιστικές για την Ευρωπαϊκή ιδέα…Για μία ακόμη φορά κάνουν λάθος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου