Βάσω Κυριαζή : Tρία χρόνια Μετά το Καστελόριζο…

βάσω-κυριαζή-tρία-χρόνια-μετά-το-καστε-788470

Tρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την βίαιη ένταξή μας στον περιβόητο μηχανισμό στήριξης της τρόικα.

Τρία χρόνια μετά και φυσικά κανείς από τους «πρωταγωνιστές» εκείνων των ημερών στο Καστελόριζο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δικαιώθηκε αυτή η επιλογή εάν πράγματι θέλει να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα κατάματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που και εμείς αλιεύσαμε από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ όσον αφορά τις θυσίες μας, μόνο οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δις ευρώ έως το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δις ευρώ (1,5 δις ευρώ από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και 500 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά που κατέβαλαν το 2010 οι συνταξιούχοι με επίπεδο συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον ΟΣΑ, τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων το 2011 υπέστησαν σημαντική μείωση κατά 25,3% από την συνολική επιβάρυνση στην οποία υπεβλήθησαν λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2012 άλλο 12%.

Παράλληλα, η συνολική επιβάρυνση στην Ελλάδα επί του εργατικού κόστους διαμορφώνεται στο 37,8% έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία (2001-2011) σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών μελών του ΟΟΣΑ κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 35,6% των μικτών αμοιβών το 2011 από 34,3% το 2000, την στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.

Και για όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στις αγορές το 2014», προσθέτει το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, το οποίο δικαίως αναρωτιέται «Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με την παράταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας, την μείωση της κατανάλωσης και την αβεβαιότητα μείωσης του δημόσιου ;

Την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 και των μειωμένων κατώτατων μισθών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεύτερης πενταετίας της δεκαετίας του 1970 ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα περιθωριοποιηθεί και το επίπεδο ζωής των πολιτών θα επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008.

Και τρία χρόνια μετά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ελέω κρίσης, λόγω των περικοπών στις αποδοχές, αλλά και της αύξησης της φορολογίας. Η πτώση είναι διαρκής από την πρώτη ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στο Μνημόνιο.
H μείωση 13% των αποδοχών των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών κατά 5% καθώς και η αύξηση 8% των φόρων συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και ουσιαστικά τη ζωή μας… Ας όψεται όμως…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου