Βάσω Κυριαζή : Καμπανάκι… χτύπησε ποιος ακούει;

βάσω-κυριαζή-καμπανάκι-χτύπησε-ποι-789330

Τα 2,5 δισ. ευρώ και το 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής .

Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις και επαναλαμβάνουν ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.

Επιπλέον το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία μέχρι σήμερα αγγίζουν το 36% με τις συνολικές απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αποδίδουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας από τις οποίες το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι θα υπάρξει νέος γύρος μείωσης συντάξεων και μάλιστα ότι η αρχή θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις για τις οποίες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει δυστυχώς όμως το κράτος τις έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και παρόλο ότι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία χτυπούν καμπανάκι κανείς δεν τους υπολογίζει.

Την ώρα που το κράτος θα έπρεπε να είναι πολιτικός εγγυητής της κοινωνικής συνοχής ώστε να φροντίζει για το συμφέρον όλων των πολιτών, δυστυχώς περί άλλων τυρβάζει.

Και αυτό διότι αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι το προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της εισφοροδιαφυγής δεν επαρκεί, υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί, υπάρχει έλλειψη ελεγκτών, δεν έχουν μπει σε προτεραιότητα οι μεγάλοι οφειλέτες και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα.

Χρειάζεται πολιτική βούληση για όλα τα παραπάνω και δυστυχώς δεν την έχουν. Χρειάζεται πολιτική «πυγμή» και πάνω από όλα πολιτική εγρήγορση από όλους για να καταλάβουν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως τα ασφαλιστικά ταμεία θα βυθιστούν και μαζί και οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι εν δυνάμει. Για εμάς τους υπόλοιπους που υπολογίζουμε να συνταξιοδοτηθούμε σε καμία 20αριά χρόνια, αμφιβάλλω εάν συνεχιστεί η σημερινή αιμορραγία και δεν ληφθούν μέτρα εάν θα πάρουμε ποτέ έστω και μία στοιχειώδη σύνταξη. Και ας πληρώνουμε όπως πλήρωσαν παλαιότερα και άλλοι κανονικά εισφορές υπέρ πίστεως και πατρίδας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου