Βάσω Κυριαζή : Και όμως έχουν την ευθύνη…

βάσω-κυριαζή-και-όμως-έχουν-την-ευθύνη-790357

Την ώρα που στην Ελλάδα ακόμη ηχούν στα αυτιά μας… τα πανηγύρια και οι ενθουσιώδεις δηλώσεις του, μετά τη συμφωνία με την τρόικα και ήρθε το ΔΝΤ για μία ακόμη φορά να μας προσγειώσει καθώς σύμφωνα με το διεθνή τύπο δεν θέλει να επιβραδυνθούν τα σχέδια λιτότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης, Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή Ιρλανδία. Αντιθέτως θέλει λιγότερο βαριά μέτρα σε τρεις χώρες, ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, για τις οποίες πιστεύει ότι έχουν περιθώρια’’ όπως γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που ακόμη πανηγυρίζει αλλά και οι βουλευτές της τρικομματικής που έχουν μπει σε αυτό το «τρυπάκι» τις τελευταίες μέρες .

Τα κλιμάκια της Ν.Δ που οργώνουν τη Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα αυτές τις μέρες στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματός τους, «πρεσβευτές» αυτής της λογικής, επιχειρούν να πείσουν με διάφορα επιχειρήματα τους πολίτες ότι το κλίμα αλλάζει και ότι αυτή η διαπραγμάτευση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία εξαιτίας των πιέσεων και της αντίστασης που προέβαλαν οι κυβερνώντες.

Και όμως θεωρούν επιτυχία το γεγονός ότι η νέα συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Με «τυράκι» μάλιστα τους ανέργους και τη λογική ένας φεύγει ένας έρχεται στην οποία ευκόλως μπορεί η κοινωνία να «μασήσει» κατά το κοινώς λεγόμενο και έτσι να συνεχιστεί ο κοινωνικός αυτοματισμός που το τελευταίο διάστημα και σε κάθε κινητοποίηση κλάδου ζει και βασιλεύει.

Και επιπλέον υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι από το να μην έχει κανείς δουλειά είναι προτιμότερο να εξασφαλίσει εργασία έστω και με 400 και 500 ευρώ το μήνα. Δεν έχει αναρωτηθεί όμως κανείς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μπορέσει να επιβιώσει με 500 ευρώ το μήνα. Ακόμη και μόνος του να ζει φαντάζει δύσκολο να μπορεί να συντηρήσει σπίτι, να συντηρηθεί ο ίδιος και να πληρώσει τους ελάχιστους- λέω εγώ- λογαριασμούς με τόσα χρήματα το μήνα.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, το κατανοούμε αλλά δεν γίνεται αλλιώς» σου αντιτείνουν όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λογική του μονόδρομου και που καθημερινά ξιφουλκούν περί της αναγκαιότητας αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα.

‘Ή δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς τους υπόλοιπους άρα δεν μπορούν να καταλάβουν το μαρτύριο που βιώνουν χιλιάδες έλληνες οικογενειάρχες και μη αυτή την περίοδο της καταχνιάς ή συνειδητά επιλέγουν να υποστηρίξουν μία πολιτική που ακόμη και οι ίδιοι οι θιασώτες της στα πηγαδάκια παραδέχονται ότι είναι αδιέξοδη και μας βυθίζει κάθε φορά ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς οι ευθύνες που έχουν είναι εξίσου σημαντικές. Διότι εάν δεν μπορούν να νιώσουν κακώς βρίσκονται εκεί που βρίσκονται. Εάν όμως ξέρουν και συνειδητά παίζουν στις πλάτες μας την πολιτική τους επιβίωση τότε είναι διπλά υπεύθυνοι και αυτό αργά ή γρήγορα «πληρώνεται».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου