Βάσω Κυριαζή : Ευτυχώς που δημιουργούνται δομές…

βάσω-κυριαζή-ευτυχώς-που-δημιουργούν-793033

Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε εσείς για τη δημόσια δωρεάν υγεία, αυτό που ωστόσο δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα φάρμακα και ότι τα περισσότερα παιδιά παραμένουν χωρίς εμβόλια αφού εάν δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην οικογένεια, δεν υπάρχουν και χρήματα για να πληρωθεί το εμβόλιο.

Εξι στους δέκα Έλληνες είναι αυτοί που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ενώ το 52% ανησυχεί πολύ, για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται την επόμενη διετία.

Την ίδια ώρα ένας στους τέσσερις χρόνιους ασθενείς έχει μειώσει τα έξοδα φαγητού, ΔΕΗ και θέρμανσης, για να μπορεί να προμηθεύεται τη φαρμακευτική του αγωγή.

Και είναι μόνο μερικά από τα πολύ σκληρά στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης, όπως φαίνεται από την έρευνα, δεν είναι μόνο οι Έλληνες ασθενείς… είναι και τα παιδιά, που μένουν ανεμβολίαστα.

Το 40% των Ελλήνων δηλώνει ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό των παιδιών το κόστος του εμβολίου, ενώ ποσοστό 7,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα παιδιά του δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διότι δεν έχουν ασφάλιση.

Τα στοιχεία της έρευνας ωστόσο δεν έμειναν αναξιοποίητα αφού κινητοποιήθηκε το δυναμικό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και προχώρησε στη δημιουργία του εθελοντικού προγράμματος ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας».

Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή πρόνοιας ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την οικονομική συμμετοχή τους σε αυτές όπως ανακοίνωσαν οι έχοντες την πρωτοβουλία.

Είναι μία δράση και πρωτοβουλία σαν τόσες άλλες που έχουν εκδηλωθεί όλο αυτό το διάστημα της κρίσης από φορείς και κοινωνικά σωματεία προκειμένου να ανακουφιστούν οι έχοντες προβλήματα και αδυναμία να υποβληθούν είτε σε εξετάσεις και εμβόλια , είτε για να λάβουν θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα που αδυνατούν να εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.

Έτσι άλλωστε δημιουργήθηκαν και στο Βόλο δομές όπως το Κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιατρείο, με πρωτοβουλία των καθ΄ ύλιν αρμοδίων που για μία ακόμη φορά ήρθαν να υποκαταστήσουν το κράτος και την υποχρέωση που έχει να απλώσει κοινωνικό δίχτυ πάνω στους χειμαζόμενους πολίτες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.

Τα στοιχεία πλέον μιλούν από μόνα τους και ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτές που περιγράψαμε παραπάνω διότι σε διαφορετική περίπτωση αμφιβάλλω εάν θα υπήρχε η δυνατότητα να ανακουφιστούν όσοι πράγματι έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας. Διότι εν έτει 2013 να μην εμβολιάζεται ένα παιδί εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας… δεν διαφέρει πολύ από όσα βλέπουμε σε διάφορα ντοκιμαντέρ να εξελίσσονται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου