Παιχνιδάκι στα χέρια της τρόικας

παιχνιδάκι-στα-χέρια-της-τρόικας-794627

Κάθε φορά που έρχεται η τρόικα και κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται προ των πυλών να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, ζούμε το ίδιο δράμα. Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, δήθεν συγκρούσεις και στο τέλος νέες επιβαρύνσεις στην ζωή μας.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πριν από τρία χρόνια με την γνωστή πολιτική ωμότητα που τον διακρίνει έλεγε ότι «όταν σε δανείζουν δεν μπορείς να απαιτείς, δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευθείς». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Πολλοί με αφορμή τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί μιλούσαν για παραχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και ότι στη χώρα κάνουν κουμάντο οι δανειστές και όχι εμείς. Και να που κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, επιβεβαιώνονται αφού όσο και εάν εναντιωθούν οι εκάστοτε κυβερνώντες στις ορέξεις και στις προθέσεις της τρόικας τελικά γίνεται αυτό που θέλουν εξαρχής οι δανειστές.

Και έτσι έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμη και στον πιο αδαή ότι το γενικό κουμάντο το έχουν άλλοι και οι κυβερνώντες απλά , «αξιοποιούνται» κάθε φορά κατά το δοκούν προκειμένου έστω και με ορισμένους αστερίσκους να εφαρμόσουν τις πολιτικές που ήδη έχουν αποφασιστεί.

Για αυτό και είναι έωλο το επιχείρημα που ακούγεται κάθε φορά από τους εκπροσώπους της τρικομματικής ότι «διαπραγματεύεται» διότι σχεδόν όλες οι κόκκινες γραμμές που υποτίθεται είχαν μπεί, έχουν όχι απλά ξεθωριάσει αλλά υποχωρήσει οικτρά.

Η Κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» με τους δανειστές ενώ το τυράκι κάθε φορά στη φάκα είναι η περιβόητη δόση.

Μόνο που στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης αυτό το παιχνίδι προχώρησε και λίγο παραπέρα. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τις απολύσεις στο Δημόσιο μέσω συνέντευξης, λίγες ώρες πριν επισήμως το Eurogroup θέσει ασφυκτικά βέτο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και έτσι από χθες το πρωί έχουμε ακόμη ένα θρίλερ σε εξέλιξη… με το γνωστό δίλημμα να μπαίνει για μία ακόμη φορά επιτακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Απολύσεις ή δόση….» λένε ορθά κοφτά οι δανειστές και οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής ψάχνουν να βρούνε λύση για να αντιμετωπίσουν το νέο «γόρδιο δεσμό» χωρίς να διαταραχθεί η παρούσα κυβερνητική συνοχή.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβερνητική σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν την προϊστορία αυτών των συσκέψεων αλλά και τους ελιγμούς που έχουν προηγηθεί είναι σχεδόν βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά οι απαιτήσεις της τρόικας θα περάσουν … έστω και με λίγο βάσανο παραπάνω.

Επί της ουσίας όμως για μία ακόμη φορά θα έχουν «θυσιαστεί» τόσο η αξιοπιστία της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν αλλά και η ίδια η χώρα που έχει καταντήσει παιχνιδάκι στα χέρια της τρόικας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου