Βάσω Κυριαζή : Χρειάζονται δράσεις τώρα

βάσω-κυριαζή-χρειάζονται-δράσεις-τώρ-795900

Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια η πόλη κυρίως του Βόλου αλλά και η ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν μία δεύτερη φάση αποβιομηχάνισης, με αρκετές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους να έχουν ήδη βάλει λουκέτο και μεγάλες μονάδες της βιομηχανίας να δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της συρρίκνωσης της παραγωγικής τους δραστηριότητας και της μείωσης ρευστότητας που έχει άμεση επίπτωση στο εργατικό δυναμικό.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντοπίζεται στην παρούσα φάση στην περιοχή του Βόλου και που αποτελεί ουσιαστικό το «μείζον θέμα» στο οποίο θα πρέπει να σκύψουν όλοι οι φορείς προκειμένου να υιοθετηθούν δράσεις για την αντιμετώπισή του και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας είναι η ανεργία και οι χαμηλοί δείκτες απασχόλησης.

Η τελευταία έρευνα που έγινε βάση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου του ΟΑΕΔ καταγράφει «επέλαση» της ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 30% σύμφωνα με τους εγγεγραμμένους άνεργους.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η κυριαρχία των γυναικών στη μακρόχρονη ανεργία.

Οι γυναίκες παραμένουν στην ανεργία πολύ περισσότερο από τους άνδρες και σε μεγάλο βαθμό αυτό εξηγεί το σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των γυναικών.

Το πιο δυσάρεστο ωστόσο είναι ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και μάλιστα όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες.

Η πλήρης απασχόληση «πνέει» τα λοίσθια και είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση όταν την ίδια ώρα αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στην διατάραξη του κοινωνικού ιστού και καθιστούν αναγκαία και επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να στηριχθούν οι κοινωνικές ομάδες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων ατόμων μέσα από την διεύρυνση των κοινωνικών δομών σε όλο το φάσμα των ηλικιακών ομάδων των ανέργων, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας.

Μία τοπική κοινωνία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντέξει για πολύ με ανεργία στο 25 και το 30% . Δεν έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική και την οικονομία. Για αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ειδικά σε μία περίοδο που δεν φαίνεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως η ύφεση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Για αυτό και χρειάζεται άμεση παρέμβαση όχι μόνο στη λογική των προγραμμάτων που εξασφαλίζουν προσωρινά μία ανακούφιση σε ορισμένες ομάδες ανέργων αλλά στη βάση μίας στρατηγικής που θα είναι μακρόπνοη και θα δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρής αντιμετώπισης της ανεργίας πριν βιώσουμε για τα καλά τις συνέπειες αυτού του δεύτερου κύματος αποβιομηχάνισης που είναι προ των πυλών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου