Τρόπος διαφυγής…για ολίγους

τρόπος-διαφυγήςγια-ολίγους-799070

Μπορεί για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες δανειολήπτες , τρόικα και κυβέρνηση να ψάχνουν λύσεις χωρίς ουσιαστικά ακόμη να έχουν καταλήξει πως θα ανακουφιστεί τόσος κόσμος που δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει δημιουργήσει μεγάλα «φέσια» στις τράπεζες όμως για τα κόμματα που χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους σε τράπεζες βρήκαν αμέσως τρόπο… διαφυγής.

Την τροπολογία που απαλλάσσει από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και τα πολιτικά κόμματα πέρασε η κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία νομοσχεδίου για τις επενδύσεις την περασμένη εβδομάδα.

Η τροπολογία αν και εκπρόθεσμη αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατατέθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ Δημήτρη Χριστογιάννη, Δημήτρη Τσουμάνη και Διονύση Σταμενίτη, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό όμως είχε ως συνέπεια να πιαστεί κυριολεκτικά στον ύπνο η αντιπολίτευση και να μην εγείρει ενστάσεις σε μια ρύθμιση η οποία όπως καταγγέλθηκε χθες στην ουσία ακυρώνει τις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που έχουν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡιζΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους».

Κατά τα άλλα οι εισαγγελικές αρχές, έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG, κλπ). Εάν αυτό δεν είναι μεθόδευση, όπως επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πες τε μου εσείς τι μπορεί να είναι και όταν υποτίθεται ότι όλοι στην Κυβέρνηση προσπαθούν να βρούνε το καλύτερο πλαίσιο προκειμένου να πειστεί η τρόικα να αποδεχτεί νομοσχέδιο για ελάφρυνση των δανειοληπτών που έχουν χάσει πλέον τον ύπνο τους.

Για μία ακόμη φορά η Βουλή νομοθετεί σύμφωνα με τα συμφέροντα των ολίγων, τηρώντας ουσιαστικά τα ειωθότα. Και εμείς περιμένουμε να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες. Αδίκως βέβαια διότι αυτές οι πολιτικές θα περνούν πάντα από το μικροσκόπιο της τρόικας με τα γνωστά κάθε φορά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου