Βάσω Κυριαζή : Η κληρονομιά του ΕΟΠΥΥ

βάσω-κυριαζή-η-κληρονομιά-του-εοπυυ-800104

Προχειρότητα, μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού, υπολειτουργία των εργαστηρίων του Οργανισμού και μεγάλα φέσια… είναι η κληρονομιά του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τα εποπτεύοντα υπουργεία Εργασίας και Υγείας «η μεγάλη μεταρρύθμιση» στην Υγεία δυστυχώς καρκινοβατεί και αυτό εξαιτίας της ανωριμότητας και της ανετοιμότητας της Πολιτείας να θέσει σε σωστές βάσεις το νέο ενιαίο φορέα υγείας που πράγματι όταν πρωτοξεκίνησε είχε δημιουργήσει προσδοκίες.

Ο νέος Οργανισμός φαίνεται να έχει «κληρονομήσει» όλες τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων, με μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού που σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν τους 3 μήνες, αλλά και υπολειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), γεγονός που παραδέχεται εμμέσως και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Από τον αρχικό στόχο των 22.000 γιατρών που θα πλαισίωναν τον ΕΟΠΥΥ, αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός «αριθμεί» τους 8.500 γιατρούς του ΙΚΑ και περίπου 5.000 ιδιώτες οι οποίες όμως σιγά- σιγά την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές. Ότι λειτουργεί πράγματι χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων που έχουν στελεχώσει τον ΕΟΠΥΥ και όσων πράγματι πίστεψαν στη φιλοσοφία αυτού του Οργανισμού.

Άλλο όμως το όραμα και άλλο η πράξη στην καθημερινότητα.

Εκτός από τον μικρό αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών, το πρόβλημα είναι και η κατανομή τους, που βασίζεται προς το παρόν στην πρόθεση για συνεργασία και όχι στις πιεστικές πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με τον πίνακα των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του- οι ειδικότητες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να «στοιβάζονται» για να κλείσουν ραντεβού.

Η εναλλακτική λύση είναι να επισκέπτονται ιδιώτες μη συμβεβλημένους και να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψης, πράγμα που σήμερα δεν είναι εύκολο για κανένα.

Αδυναμία του νέου συστήματος αποτελεί και η απουσία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου του αριθμού των επισκέψεων που δέχεται ο κάθε γιατρός. Προς το παρόν, η σύμβαση προβλέπει πλαφόν 50 επισκέψεων ασφαλισμένων εβδομαδιαίως ανά γιατρό – 200 μηνιαίως, με 10 ευρώ αμοιβή την επίσκεψη. Συχνό φαινόμενο είναι ένας ασφαλισμένος όταν ζητάει ραντεβού να λαμβάνει την απάντηση από τον γιατρό ότι έχει «κλείσει» τον αριθμό των 50 επισκέψεων που δικαιούται την εβδομάδα, οπότε είτε θα πρέπει να καθυστερήσει το ραντεβού είτε θα πρέπει να πληρωθεί την επίσκεψη από τον ασφαλισμένο.

Όλα αυτά και άλλα τόσα θα μπορούσε κανείς να καταγράψει για το δυσκίνητο σύστημα του ΕΟΠΥΥ που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους. Και όλα αυτά ενώ ορισμένοι επιμένουν να μιλάνε ακόμη για δημόσια υγεία. Με τι προσόντα όμως;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου