Οχι στα πρόσκαιρα αποτελέσματα

οχι-στα-πρόσκαιρα-αποτελέσματα-713594

Λες και δεν υπήρχε άλλο πεδίο αντιπαράθεσης ήταν τώρα η ώρα για να αρχίσουν να ξιφουλκούν μεταξύ τους οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο εμπορικός κόσμος έχει δύο εβδομάδες τώρα που έχει βάλει θέμα μεταφοράς της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς επειδή πέφτει Μ. Τετάρτη και ζητά να τιμηθεί μία εβδομάδα αργότερα. Όμως προφανώς ξεχνιέται ότι δεν πρόκειται για μία γιορτή αλλά για μία ημέρα απεργίας και αυτή δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεται σαν «γαϊτανάκι». Το επιχείρημα ότι πρέπει να λειτουργήσει η αγορά διότι πρόκειται για εορταστική περίοδο, είναι μεν λογικό όμως δεν μπορεί να αποτελεί κάθε φορά το επιχείρημα προκειμένου η αγορά να μην συμβαδίζει με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους όταν μάλιστα είναι η πρώτη που βάλλεται και δέχεται τις δυσμενείς επιπτώσεις εξαιτίας των περικοπών στις αποδοχές στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις συντάξεις είναι η ίδια η αγορά.

Ως εκ τούτου είναι εάν μη τι άλλο ατυχής η επιλογή αλλά και η χρονική συγκυρία που εκδηλώνεται αυτή όπως θεωρούν τα συνδικάτα υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της αγοράς και αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν πριν η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων παρέμβει ζητώντας από τον Υπουργό τη μεταφορά της αργίας.

Για ημέρα άλλωστε πρόκειται και όπως τονίζουν τα συνδικάτα δεν πρόκειται να σωθεί η αγορά από αυτή. Την ίδια ώρα βέβαια ο εμπορικός κόσμος έχει επενδύσει στην εορταστική περίοδο του Πάσχα για να κινηθεί . Οι Σύλλογοι έχουν ήδη καταπιαστεί με την κατάρτιση των εορταστικών ωραρίων των περιοχών τους και θέλουν να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά για την Μεγάλη Τετάρτη.

Και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θεωρούν το κοινό αίτημά τους εύλογο, καθότι όπως υποστηρίζουν η -έστω και περιορισμένη- εορταστική κίνηση θα δώσει κυριολεκτικά σε πολλές επιχειρήσεις «το φιλί της ζωής» και θα τους επιτρέψει να ανασάνουν προσωρινά μέσα στην ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Εργασίας καλείται να πάρει μία απόφαση. Σταθμίζοντας όμως όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό.

Και το λέμε αυτό διότι αυτό που εκτιμάται ότι θα συμβεί είναι τα μεν συνδικάτα να προχωρήσουν ακάθεκτα στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τη Μ. Τετάρτη και τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά.

Αυτό εκ των πραγμάτων «μέτωπο» δηλαδή μεταξύ των δύο πλευρών που εάν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι σύμμαχοι αφού τα προβλήματα είναι κοινά και μόνο μέσα από ένα δυνατό μέτωπο δράσης θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά για την ανατροπή πολιτικών που σήμερα έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και γενικότερα στην κοινωνία.

Και αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο αντί των αντιπαραθέσεων που μπορεί να έχουν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου