«Ξανά τα όργανα»

ξανά-τα-όργανα-714727

Αλλη μία χρονιά στην «πλάτη» με το χαράτσι αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας υπόσχεται ότι θα είναι η τελευταία. Για φέτος λέμε εμείς διότι μάθαμε πλέον ότι ουδέν μονιμότερο από το προσωρινό και στην περίπτωση του χαρατσιού, ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο και έχει παγιωθεί.

Και την ίδια ώρα κάθε μέρα χαμός γίνεται στις εφορίες και τις τράπεζες. Ο κόσμος σπεύδει να κλείσει τις οικονομικές εκκρεμότητές του, για να πληρώσει φόρους, χαράτσια, λογαριασμούς, και ότι άλλο είχε αφήσει πίσω.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν. Αν μία μέρα πριν το τέλος της χρονιάς μόλις το 60% των πολιτών πλήρωσε τα τέλη κυκλοφορίας, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει. Γι’ αυτό και όσες παρατάσεις και να γίνονται και όσοι διακανονισμοί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όλο και λιγότερο ρευστό χρήμα μπαίνει στα ταμεία του κράτους.

Γράφαμε και παλιότερα: Οι συνεχείς φόροι, τα χαράτσια και οι λογαριασμοί, οι ασταμάτητες

επιβαρύνσεις θα δημιουργήσουν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ήδη χιλιάδες δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν είναι «τακτικοί» στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος που είναι σε δόσεις, δεν καταβάλουν το αντίτιμο για τα τέλη, αρνούνται να αποδεχθούν τον ΦΑΠ 2010 ή του 2011.

Βέβαια, μιλώντας το πρωί ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης είπε:«Πάμε πάρα πολύ καλά στην πορεία εσόδων, ειδικά στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, έχει ανέβει το ποσοστό, παρά το γεγονός ότι ήταν αυξημένος και η φετινή ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Κατάφερε ο περισσότερος κόσμος να είναι συνεπής» τόνισε, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 60% των πολιτών πληρώνει.

Αυτό το πάμε καλά, φυσικά, λέγεται για να μην ακούσει ο κόσμος ότι κανείς δεν πληρώνει και μεγαλώσει η μαύρη τρύπα. Η ουσία είναι πως το κράτος θα δει ότι έχει χάσει και πάλι ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια αφού όσο περισσότερους φόρους βάζεις τόσο πιο σίγουρη είναι η αδυναμία πληρωμής.

Μεγάλη είναι και η «χασούρα» από το πετρέλαιο θέρμανσης αφού κανείς δε βάζει πλέον στο σπίτι του για να ζεσταθεί. Αυξήθηκαν λοιπόν οι τιμές και περίμενε το κράτος να εισπράξει περισσότερα και τώρα θα βγει ζημιωμένο λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Φαύλος κύκλος λοιπόν. Τα έσοδα θα πέσουν πάλι έξω, η τρόικα θα πιέζει για νέα μέτρα, ο κόσμος θα είναι σε απόγνωση. Δε φταίει τελικά ο γιαλός, αυτός δεν είναι στραβός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε.

Και όλα αυτά με την κυβέρνηση να χτυπάει συναγερμό ξανά εν όψει της νέας άφιξης της τρόικας από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα αρχίσουν πάλι να «βαράνε τα όργανα» , οι πολίτες θα βομβαρδίζονται με απίστευτη κινδυνολογία μέχρι τελικά να επιβληθούν νέα μέτρα… Γιατί να τη γλυτώσουμε λίγο δύσκολο. Είπαμε το βαρέλι δεν έχει πάτο..».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου