Βάσω Κυριαζή: Να προχωρήσουμε μπροστά

βάσω-κυριαζή-να-προχωρήσουμε-μπροστά-59170

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα της χώρας, τότε πρέπει να δεχθούμε μείωση εισοδημάτων, στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας» δήλωναν πέρυσι τέτοια εποχή οι κυβερνώντες, απευθύνοντας μάλιστα νουθεσίες στους κοινωνικούς εταίρους τότε να αποδεχτούν νέες περικοπές.

Ένα χρόνο μετά κάνοντας τον απολογισμό με νέους κυβερνώντες- τη συγκυβέρνηση πλέον- το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Άνθρακες ο θησαυρός… της περιβόητης ανταγωνιστικότητας.
Γι’ αυτό όμως κουβέντα χθες στις ευχές των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. Εάν και οι ίδιοι φρόντισαν για μία ακόμη φορά να μας «χρυσώσουν» το χάπι, λέγοντας ότι φτάνουμε στο τέλος των προβλημάτων, δεν είχαν όμως υπολογίσει τη Μέρκελ που χτύπησε ξανά, υπογραμμίζοντας ότι το 2013 θα είναι μία ακόμη πιο δύσκολη χρονιά.

Και όσο υποστηρίζονται αυτά, τόσο εμείς κρατάμε άσβεστη την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι όχι σε ένα και δύο χρόνια, αλλά ούτε και σε μία εικοσαετία.

Μπορεί οι πολίτες να κατανοούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγικά απελπιστική και ότι απαιτούνται μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, όμως αυτό που δεν γίνεται αποδεκτό είναι να «θυσιάζονται» κάθε φορά οι ίδιοι και οι ίδιοι. Πόσες ακόμα θυσίες πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, όταν πλέον κινδυνεύει άμεσα ανά πάσα στιγμή με απόλυση;

Πόσες ακόμα θυσίες πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος του δημοσίου τομέα που αντί για αύξηση αποδοχών είδε δραματική συρρίκνωση κινδυνεύοντας παράλληλα να ενταχθεί είτε σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, είτε απευθείας οδηγείται στην απόλυση; Πόσες θυσίες ακόμη πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος ο οποίος οριακά επιβιώνει και μόνο εάν υπάρχουν και παιδιά να βοηθήσει;

Πόσες θυσίες πρέπει να κάνει ακόμα ο μικρομεσαίος επαγγελματίας που «στραγγαλίζεται» καθημερινά από το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα πλήττεται διαρκώς από τα απανωτά μέτρα φορολογίας;

Δεν φτάνουν πλέον μόνο οι παραδοχές εκ μέρους των στυλοβατών του πολιτικού συστήματος ότι κατανοούν πως ο λαός υποφέρει. Εάν πράγματι το έχουν συνειδητοποιήσει ας ανασκουμπωθούν οι ιθύνοντες και ας εφαρμόσουν πολιτικές που θα είναι πράγματι ευεργετικές για τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα και ας αφήσουν τα παρηγορητικά λόγια στην άκρη.

Με αυτά δεν χόρτασε κανένα στομάχι, ούτε πληρώθηκε κανένας λογαριασμός και κανένα χαράτσι.

Είναι ευκαιρία με την ανατολή της νέας χρονιάς να αλλάξουν και αυτοί ρότα, μήπως και τελικά πείσουν τους πολίτες ότι πράγματι έχουν συνείδηση των δυσκολιών που βιώνει κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Κάτω από άλλες συνθήκες στη σημερινή μέρα θα άρμοζαν μόνο ευχές, όμως επειδή ειδικά η σημερινή μέρα είναι μέρα απολογισμού, καλό θα είναι να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους σε αυτό. Δεν έχουν νόημα οι ευχές και τα μεγάλα λόγια, εάν δεν μπορούν να τα τηρήσουν. Καιρός λοιπόν να αποτινάξουμε τα βαρίδια… και να προχωρήσουμε μπροστά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου