Βάσω Κυριαζή: Ή έτσι ή αλλιώς «παγωμένοι» είμαστε

βάσω-κυριαζή-ή-έτσι-ή-αλλιώς-παγωμένο-59766

To θέμα της αερορύπανσης ήταν και παραμένει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πολλώ δε μάλλον τώρα που τόσο σε σόμπες όσο και σε τζάκια καίγεται το ο,τιδήποτε. Από καυσόξυλα μέχρι παραθυρόφυλλα, κομοδίνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους.

Ορθώς λοιπόν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ορθώς οι τοπικοί φορείς απευθύνουν έκκληση για προσοχή, όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Αυτή που ξεπερνά συστάσεις και οδηγίες και έχει να κάνει με αυτό καθ’ εαυτό το πρόβλημα και την αιτία που το έχει προκαλέσει, το έχει μεγεθύνει και για την οποία πραγματικά ελάχιστα ακούω από όλους τους ιθύνοντες, που δεν νομίζω να μην ξέρουν ότι ουσιαστικά κινδυνεύουμε να γίνουμε όλοι «στάχτη και μπούλμπερη», διότι αφενός δεν ξέρουμε να χειριζόμαστε μαγκάλια και σόμπες, δεν ξέρουμε να ανάβουμε τα τζάκια όπως πρέπει, πρέπει όμως και να ζεσταθούμε, ή τέλος πάντων να ζεστάνουμε, μικρά και ηλικιωμένους, που το φετινό χειμώνα ένα θέμα το έχουν με τη θέρμανση, καθώς το πετρέλαιο είναι απλησίαστο, με το φυσικό αέριο πολλοί το σκέφτονται και οι σόμπες αλογόνου και αυτές… κοστοβόρες είναι, αφού ό,τι γλυτώνεις από το πετρέλαιο θα το καταβάλεις μετά στη ΔΕΗ…

Γι’ αυτό και υπάρχει λοιπόν θέμα σοβαρό και δεν είναι τυχαίο ότι φέτος αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα με την αερορύπανση, διότι ένα στα δύο σπίτια χρησιμοποιεί ξυλόσομπα ή τζάκι… με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως εκ τούτου οι συστάσεις του ΥΠΕΚΑ ή των άλλων φορέων να επιδείξουν προσοχή στην ποιότητα των ξύλων που καίνε στα τζάκια και να περιορίσουν τη χρήση βιομάζας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έπρεπε όμως να συμπληρωθούν και με τις απαραίτητες νουθεσίες προς τους αρμοδίους όσον αφορά στην ανάγκη να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, μήπως και γλυτώσουμε από τα άτιμα τα αιωρούμενα σωματίδια… που σου καίνε το λαιμό και δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Πέρα πάντως από την καυστική πλευρά του σχολιασμού του θέματος, η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον και σε αυτό οφείλουμε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και προσοχή.
Όσο για αυτούς που πιστεύουν ότι δεν οφείλεται η αερορύπανση και η ραγδαία αύξηση των σωματιδίων στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, είναι μακριά νυχτωμένοι ή αρνούνται ακόμη να παραδεχτούν την πραγματικότητα. Και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση πάντως το πρόβλημα παραμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διότι εάν συνεχίσουμε έτσι, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Η να πεθάνουμε από το ψύχος ή από τα αιωρούμενα σωματίδια που εισπνέουμε. Καλό τέλος πάντως να έχουμε λίγο δύσκολο το βλέπω. Ειδικά από τη νέα χρονιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου