Βάσω Κυριαζή: Θα αντέξουμε;

βάσω-κυριαζή-θα-αντέξουμε-67283
«Θα αντέξει η ελληνική οικογένεια;». Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται εκτεταμένο άρθρο της Wall Street Journal, θέλοντας να καταγράψει την εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία που «ξηλώνει» όπως αναφέρει τον κοινωνικό ιστό στη χώρα. Η Wall Street Journal κάνει λόγο για τον σκληρότερο χειμώνα των τελευταίων τριών ετών στην Ελλάδα… με αφορμή τα νέα μέτρα αλλά και τις επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να φαίνονται στην ελληνική κοινωνία.

«Ακόμη και η δεμένη ελληνική οικογένεια -ένας θεσμός που έχει βοηθήσει τον πληθυσμό να απορροφήσει την κατάρρευση στην αγορά εργασίας- τελεί υπό πίεση καθώς λιγοστεύει το εισόδημα του νοικοκυριού» γράφει η εφημερίδα και συνεχίζοντας τονίζει: «Πολλές οικογένειες γλιστρούν προς τα κάτω στην οικονομική σκάλα που οι γονείς και οι παππούδες τους σκαρφάλωσαν, συχνά κάνοντας τις οικογένειες εξαρτώμενες από τις συρρικνούμενες συντάξεις των τελευταίων. Οι ήδη άπορες οικογένειες πέφτουν εντελώς από τη «σκάλα», στα χέρια των υπερφορτωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, μόνο 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δουλειές, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 4,6 εκατομμύρια. Η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί πάνω από 20% μέσα σε αυτό το διάστημα»

«Η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας να αντέξει ένα ακόμη μεγάλο οικονομικό χτύπημα αυτό τον χειμώνα, θα συντηρήσει ή θα ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης και την προσπάθεια της Ευρώπης να τιθασεύσει την κρίση» εκτιμά επίσης η έγκυρη εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν παντού τα σημάδια ότι «η ελληνική κοινωνία ζει με τα αποθέματά της καθώς οι οικονομίες και οι αντοχές λιγοστεύουν ολοένα για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

«Μας έκαναν να φοβόμαστε το μέλλον», «κανείς δεν μιλά και δεν γελά πλέον στο Μετρό. Είναι σα νεκροταφείο» λένε δυο από τους Έλληνες που μίλησαν στη Wall Street Journal.

Και είναι πράγματι έτσι η κατάσταση και ακόμη χειρότερη μη σας πω… όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Το βλέπουμε κάθε μέρα στο Βόλο, στην πόλη μας που είναι μία αστική πόλη, μεσαίου μεγέθους, όπου επίσης η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Οι άνεργοι αυξάνονται διαρκώς όπως και οι νεόπτωχοι και νεοάστεγοι που εξαιτίας πολλών συγκυριών και προβλημάτων έχουν καταλήξει στο περιθώριο… Οι άλλοι δίνουν φυσικά τη μάχη με τους πολλούς για να αποφύγουν αυτό το περιθώριο, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι δεν θα «ξύσουν» και αυτοί κάποια στιγμή «τον πάτο». Και μπορεί οι κυβερνώντες σύσσωμοι ως συγχορδία να διαβεβαιώνουν ότι τέλος του 2013 ενδεχομένως να υπάρξει φως στο τούνελ και σταδιακά ανάκαμψη, το ερώτημα όμως είναι πόσοι και πώς αντέχουν μέχρι τότε και όσο τίποτα δεν είναι πια αυτονόητο και αναμενόμενο και όταν ανά πάσα στιγμή ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να δημιουργήσει απρόσμενες καταστάσεις. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι πόσο θα αντέξουμε, αλλά εάν αντέχουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου