Βάσω Κυριαζή: Τα συνήθη… υποζύγια

βάσω-κυριαζή-τα-συνήθη-υποζύγια-70798

ΟΙ εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και του στενού δημόσιου τομέα είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς τους. Για πλήρη ανατροπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κάνουν λόγο οι ειδικοί που ασχολούνται με τα ασφαλιστικά.

Οι προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεταβάλλονται, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, το δρόμο και για άλλες αποχωρήσεις υπαλλήλων. Από τις αλλαγές αναμένεται να θιγούν περίπου 68.000 υπάλληλοι που απασχολούνται στις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις (26.300 στις μη εισηγμένες και 41.500 στις εισηγμένες ΔΕΚΟ). Η ΕΞΠΡΕΣ παρουσιάζει έναν μίνι οδηγό για τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Tην ίδια ώρα έρχεται και η νέα εγκύκλιος που θα κωδικοποιεί όλες τις αλλαγές που φορούν στα ωράρια εργασίας, επίσης ότι καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, ενώ η εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί από τον εργοδότη σε εξαήμερο αντί για πενθήμερο χρόνο εργασίας.

Η εφαρμοστική εγκύκλιος – σοκ για τα εργασιακά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μάλιστα έχει ήδη αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών και πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούν από 12/11/12 να διακόψουν την καταβολή του επιδόματος, το οποίο αναλογεί στο 10% του μισθού των εργαζομένων που το λαμβάνουν.

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων θα συνεχίσουν την καταβολή του επιδόματος.

Το οικογενειακό επίδομα είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν και οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει κλαδικές ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν το συγκεκριμένο επίδομα, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις δεν υποχρεούνται, αλλά «δύνανται να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι όροι των συμβάσεων μπορούν να αλλάξουν με νέα συλλογική ή και ατομική σύμβαση, όμως όλοι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, όπου πλέον ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες, ενώ για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Καλό είναι να τα θυμόμαστε όλα αυτά και να μην ξεχνιόμαστε… στα πρώτα πανηγύρια που στήθηκαν, διότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι όχι απλά ανηφορικός αλλά στρωμένος με αγκάθια. Για εμάς τουλάχιστον τους εργαζόμενους, που θα πληρώσουμε ακόμη μία φορά ως «συνήθη υποζύγια» τη σωτηρία της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου