Βάσω Κυριαζή:Κατάματα… η αλήθεια

βάσω-κυριαζήκατάματα-η-αλήθεια-74272
Mετά τα Κοινωνικά Παντοπωλεία για τους άπορους και ανήμπορους, άρχισαν να δημιουργούνται Κοινωνικά Παντοπωλεία για εμπόρους. Τρόφιμα σε 200 οικογένειες ανασφάλιστων εμπόρων θα διανέμει το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή Αγάπης», το πέμπτο κατά σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που εγκαινίασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Καλλιθέα.
Αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των ανασφάλιστων εμπόρων της πρωτεύουσας και των οικογενειών τους, όπως συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, όπου παρέστη ο αρχιεπίσκοπος.
Ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του ευχήθηκε του χρόνου να μην έχουμε «Κοινωνικά Παντοπωλεία», να μην υπάρχουν κέντρα ενίσχυσης των αναγκών των ανθρώπων γιατί αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα και ο κόσμος δεν υποφέρει. Αν αυτό όμως δεν συμβεί, πρόσθεσε, εδώ είμαστε να δίνουμε το παρών, να προσθέτουμε στο δυναμικό μας, νέες εστίες ανακούφισης, να καταλαγιάσουμε τον πόνο και τις δυσκολίες ανθρώπων που ήταν νοικοκύρηδες με οργάνωση και με μια περιουσία ένα μαγαζί, ένα κατάστημα, μια επιχείρηση, που αγωνίστηκαν χρόνια για να ορθοποδήσει και να επιτύχουν και έρχεται η κρίση να σβήσει και να γκρεμίσει όλα τους τα όνειρα.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε ότι πράγματι η ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας. Δεν πρόκειται για κοινότοπη φιλανθρωπία, διότι συνιστά έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, που αποσκοπεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του πολίτη σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας.

Όμως μόνο και μόνο ότι πληθαίνουν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία δεν μπορεί να χαροποιεί κανέναν. Αντιθέτως θα πρέπει να μας προβληματίσει εάν όχι να μας ανησυχήσει η συχνότητα πλέον με την οποία όχι μόνο ανήμποροι και μοναχικοί πολίτες, προσφεύγουν σε τέτοιου είδους δομές για να ζητήσουν βοήθεια για τρόφιμα. Και όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο ένας άνθρωπος, πάει να πει ότι έχει ήδη ξεπεράσει το μη περαιτέρω… Έχει οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης και προσπαθεί μέσω της βοήθειας και της συνδρομής άλλων να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ανήμπορους ανθρώπους αλλά για πρώην έμπορους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βιοποριστούν και έτσι απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κάποτε βέβαια θα φτάναμε και εκεί… ήταν θέμα χρόνου η φτώχεια να φτάσει στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας. Πρώτα χτύπησε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τώρα αφανίζει σιγά – σιγά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Την «πάλαι πότε» ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που κάθε μέρα που περνάει οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Και το δυστύχημα είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολιτικοί που επιμένουν… ότι υπάρχει φως στο τούνελ… Ίσως γιατί έτσι τους βολεύει.. ή γιατί δεν θέλουν πράγματι να αντιμετωπίσουν την αλήθεια κατάματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου