Βάσω Κυριαζή: Ο κανόνας και η εξαίρεση…

βάσω-κυριαζή-ο-κανόνας-και-η-εξαίρεση-75232

Ακουγα προχθές τον βουλευτή Καρδίτσας Παύλο Σιούφα να επισημαίνει ότι μέχρι τώρα έχει διαθέσει τρεις φορές τη βουλευτική του αποζημίωση για τη θέρμανση σχολείων και την πραγματοποίηση έργων στην εκλογική του περιφέρεια.

Σε πολλούς αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, μπορεί ορισμένοι ενδεχομένως να τον επικρίνουν κιόλας ότι το δημοσιοποίησε γιατί αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη… Όπως και να το έκανε, για οποιονδήποτε λόγο να το έπραξε, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι ένας βουλευτής αποποιήθηκε των αποδοχών του, γιατί θέλησε να βοηθήσει την εκλογική του περιφέρεια.

Και αυτό θα πρέπει να τονιστεί και μακάρι να βρει και άλλους μιμητές, εάν και όπως εκτιμώ θα νιώσει πολύ «μόνος του» και το επόμενο διάστημα ο κ. Σιούφας από την Καρδίτσα… διότι εάν μη τι άλλο οι περισσότεροι συνάδελφοί του, εκτός από ψυχοπονιάρικα λόγια στα πάνελ για τις θυσίες του λαού… δεν είναι έτοιμοι να αποποιηθούν ούτε να προσφέρουν τίποτα από τη δική τους άνεση… στους απλούς πολίτες.

Η κοινωνική τους αλληλεγγύη και η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας εξαντλείται στην έκφραση συμπαράστασης και μεγαλοστομιών στα λόγια, αλλά στην πράξη συνεχίζουν να απολαμβάνουν έστω και με περικοπές όσα οι νόμοι που οι ίδιοι ψηφίζουν τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν.

Και ας ξέρουν οι περισσότεροι ότι με την ψήφο τους έχουν οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και ας ξέρουν επίσης ότι έχουν προκαλέσει μαρασμό στην αγορά και έχουν στείλει στην απόγνωση συνταξιούχους και εργαζόμενους που δεν ξέρουν πλέον τι θα τους ξημερώσει.

Τα ξέρουν… αλλά δεν τολμούν, διότι έχουν καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση οι περισσότεροι ότι είναι οι «εκλεκτοί» της κοινωνίας που τους έταξε η μοίρα να κυβερνήσουν τον τόπο.

Τους ακούς άλλωστε να το λένε. Ενίοτε μάλιστα ορισμένοι και με στόμφο ότι «έχουν αναλάβει το βάρος των αποφάσεων τους και ότι κατά την εκτίμησή τους η χώρα μπορεί να σωθεί βάσει της πολιτικής που οι ίδιοι επικαλούνται, υιοθετούν και εφαρμόζουν. Και πράγματι μπορεί να το πιστεύουν, διότι έχουν φτιάξει τέτοια ψυχολογία και διότι κινούνται στο μικρόκοσμό τους. Από το Κοινοβούλιο στα γνωστά πολιτικά στέκια της Αθήνας, επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες και μέσα από τα βουλευτικά γραφεία τους νομίζουν ότι αφουγκράζονται τον κόσμο… και μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων νομίζουν ότι έχουν πράξει το καθήκον τους.

Δεν είμαστε ισοπεδωτικοί και όλα τα παραπάνω… όσον αφορά στη συμπεριφορά των βουλευτών δεν αφορούν το όλον… αλλά στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι έτσι πολιτεύονται. Και μπορεί μέχρι πριν από μερικά χρόνια να είχαν αυτή την πολυτέλεια, διότι ακόμη οι πολίτες δεν είχαν «ξυπνήσει» και η κρίση δεν μας είχε χτυπήσει την πόρτα. Τώρα όμως που η κατάσταση έχει φτάσει για τα περισσότερα τμήματα του ελληνικού λαού στο μη περαιτέρω… κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κωφεύει… όταν ο λαός εναντιώνεται στα προνόμιά τους. Και δεν είναι διόλου λαϊκισμός αυτό. Και εάν πράγματι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι «εθνοπατέρες», ας δημιουργήσουν ένα ταμείο και για όσο κρατά η κρίση… ας καταθέσουν εκεί τα προνόμιά τους. Ίσως έτσι κάποια στιγμή να τους ακούσουν ξανά οι πολίτες… Αλλιώς εξαιρέσεις σαν τον βουλευτή Καρδίτσας Π. Σιούφα… θα αποτελούν τη μόνη «όαση» στην έρημο της φτωχοποίησης που ζούμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου