Βάσω Κυριαζή: Οι επαγγελματίες και ο ΟΑΕΕ

βάσω-κυριαζή-οι-επαγγελματίες-και-ο-οα-80027
Οι επαγγελματίες του Βόλου για μία ακόμη φορά ξεσηκώνονται σήμερα εναντίον της «τιμωρίας» που τους έχει επιβάλει ο ασφαλιστικός τους φορέας, ο ΟΑΕΕ. Δεν έχουν να πληρώσουν, όμως τα μπιλιετάκια πάνε και έρχονται. Μαζί με τις προειδοποιήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που κάθε μέρα προκαλούν μεγαλύτερη απόγνωση, οι μικρομεσαίοι έχουν τώρα να παλέψουν και τα εδώλια που κάθονται κάθε τρεις και λίγο και ενώ πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές, πόσο μάλλον να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν οι προκαταβολές που ζητά ο ασφαλιστικός φορέας είναι ποσά που δεν πρόκειται με τίποτα να συγκεντρώσουν οι περισσότεροι για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Όταν οι περισσότεροι στις επιχειρήσεις τους για μέρες ολόκληρες δεν κάνουν τζίρο, όταν οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πλέον ανυπέρβλητες και η ρευστότητα στο μηδέν, πώς είναι δυνατόν να μπορούν να ανταποκριθούν; Αυτό ουσιαστικά φωνάζουν μήνες τώρα οι επαγγελματίες, αλλά δυστυχώς κανείς δεν τους ακούει και το χειρότερο είναι ότι τους σέρνουν και στα δικαστήρια λες και είναι εγκληματίες, λες και θέλουν να χρωστάνε, λες και εάν είχαν χρήματα δεν θα φρόντιζαν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Γι’ αυτό και έχουν δίκιο όταν επιτίθενται στην Πολιτεία και δηλώνουν ότι είναι πλέον απροστάτευτοι από όλους τους μηχανισμούς, που αντί να κατανοήσουν την απελπισία της αγοράς και των επαγγελματιών τούς οδηγούν σε μεγαλύτερη απόγνωση και μάλιστα εν όψει της εορταστικής περιόδου, που ίσως να είναι και η τελευταία τους ελπίδα για να μπορέσουν να ξελασπώσουν. Όχι βέβαια οριστικά, διότι δεν είναι μόνο οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων θηλιά στο λαιμό τους, αλλά και όλες οι άλλες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί προς το Δημόσιο.

Όταν όμως το Δημόσιο οφείλει, που στην παρούσα φάση οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πολλούς επαγγελματίες, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί οι μικρομεσαίοι περιμένουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια επιστροφές και αντί αυτού εισπράττουν διαρκώς υποσχέσεις που προς το παρόν παραμένουν στις καλένδες… αφού τώρα όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην περιβόητη δόση… που απορώ ποιος θα πρωτοπρολάβει να πάρει λεφτά από αυτά που υποτίθεται ότι θα έρθουν και για τα οποία… ένας ολόκληρος λαός δεινοπαθεί.

Ας ελπίσουμε ότι επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο με τους επαγγελματίες και τον ΟΑΕΕ θα βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε… να σταματήσει αυτό το θρίλερ που βιώνουν καθημερινά οι μικρομεσαίοι. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται να είναι όσο πιο ισχυρή γίνεται η φωνή… των θιγέντων. Η κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν η αναμενόμενη όσον αφορά στη συμμετοχή. Και επειδή κανείς δεν πρόκειται να τρέξει για το πρόβλημα του διπλανού του καλό θα είναι όλοι οι επαγγελματίες να δώσουν το παρών. Δεν έχουν άλλωστε άλλα περιθώρια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν. Ας αποδείξουν με τη συμμετοχή τους ότι πράγματι το εννοούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου