Βάσω Κυριαζή: Υπάρχουν και «φιλέλληνες…»

βάσω-κυριαζή-υπάρχουν-και-φιλέλληνε-81001

Ενας Γάλλος δημοσιογράφος, ο Jose Manuel Lamarque, έγραψε για την Ελλάδα και τους Έλληνες αυτά που δυστυχώς φοβούνται να πούνε και οι ίδιοι οι Έλληνες. Λες και μας έχουν κάνει λοβοτομή και οι περισσότεροι πλέον έχουν πειστεί ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν φταίει ο πολίτης και είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε τώρα όλα αυτά που βιώνουμε.

Και όμως ο Γάλλος δημοσιογράφος στο ημερολόγιό του έγραψε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα είναι δακτυλοδεικτούμενη, οι Έλληνες προσβάλλονται και η χώρα προβάλλεται σαν να είναι η μαύρη τρύπα της Ευρώπης. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα.

Αν η Ελλάδα βρισκόταν βόρεια της Γερμανίας, μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα της βρίσκαμε σίγουρα κάποια δικαιολογία. Εάν επρόκειτο για μια προτεσταντική χώρα, όπου ο ήλιος λάμπει μόνο για λίγες ώρες το χρόνο, ενώ οι άνθρωποι συνθλίβονται από το κρύο της νύχτας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα εφευρίσκαμε για την Ελλάδα κάποια σοβαρή δικαιολογία και θα αναζητούσαμε έναν άλλο ένοχο.

Όταν η Ισλανδία αρνείται να πληρώσει το χρέος της, δεν λέμε τίποτα. Δεν την κατηγορούμε ούτε την υποστηρίζουμε. Η απόλυτη σιωπή. Μάλιστα το να διαμαρτύρεται κανείς στο προαναφερθέν πλαίσιο είναι υγιές, επειδή είναι ‘αγνό’ και δεν κάνει θόρυβο, σε αντίθεση με τους «ζωηρούς Έλληνες» που κάνουν φασαρία.

Πόσο καιρό όμως θα διαρκέσει αυτή η ανοησία; Πόσο καιρό θα αντέξoυμε να θεωρούνται οι Έλληνες ανόητοι, και κλέφτες; Και αν η Ελλάδα τελικά χρεοκοπήσει, εάν αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι θα υποστηρίζει η Ευρώπη σε δέκα χρόνια για αυτήν; …“Εμείς δεν ξέραμε τίποτα!” …“Είμαστε υπεύθυνοι αλλά δεν είμαστε ένοχοι!…” κ.τ.λ. Η ευθύνη θα επιστρέψει στους Έλληνες, για άλλη μια φορά.
Τα έχω βαρεθεί πια όλα αυτά τα στερεότυπα! Δεν μπορώ να ανέχομαι πλέον το γεγονός ότι το να ανήκεις σε ένα μεσογειακό λαό έχει καταντήσει συνώνυμο μιας ιδιότυπης σύγχρονης ψυχολογικής δουλείας. Δυστυχώς οι Έλληνες προς το παρόν είναι σιωπηλοί και δεν αντιδρούν έντονα. Αυτό είναι το λάθος. Ξέρω ότι είναι εύκολο να το γράφει αυτό κάποιος που ζει στο Παρίσι. Αλλά εγώ το γράφω γιατί θέλω μέσα από τα λόγια μου να εμφυσήσω την εμπιστοσύνη σε όλους τους Έλληνες, και να τους πω ότι πρέπει να εμπιστευτούν τη νεολαία του τόπου και να της παραδώσουν τα κλειδιά της εξουσίας για έναν εκσυγχρονισμό της χώρας που συνάμα θα σέβεται την κληρονομιά και τη διαφορετικότητά της». Όλα αυτά από έναν Γάλλο που μάλλον είναι περισσότερο Έλληνας από όλους μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου