Βάσω Κυριαζή: Σε ποια χώρα να γεννηθείς;

βάσω-κυριαζή-σε-ποια-χώρα-να-γεννηθείς-83176
Ο Warren Buffett, ο οποίος θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στον κόσμο, έχει δηλώσει πως ο,τιδήποτε καλό συνέβη στη ζωή του έχει ως σημείο αναφοράς το γεγονός ότι γεννήθηκε στη σωστή χώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στο σωστό χρόνο (1930). Σύμφωνα με τo Zougla.gr πριν από 25 χρόνια στην έκδοση του περιοδικού Εconomist «Ο Κόσμος το 1988», σε εποχές ανέμελες, καταρτίσθηκε ένας πίνακας με τις 50 χώρες στον κόσμο όπου θα ήταν καλύτερα για κάποιον να έχει γεννηθεί. Τη χρονιά λοιπόν του 1988 η καλύτερη χώρα για να γεννηθεί κάποιος ήταν πράγματι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποια χώρα όμως θα ήταν η καλύτερη για να γεννηθεί κάποιος το 2013; Θα διαβάσετε παρακάτω ότι είναι η Σουηδία, ακολουθεί η Αυστραλία και μετά η Νορβηγία όμως η Ελλάδα είναι στην 34η θέση, μετά από την Πολωνία και πριν την Σλοβενία και τη Μαλαισία, μεταξύ των 80 χωρών που μετρήθηκαν με τις καλύτερες ή χειρότερες προοπτικές.
Χρειάσθηκε βέβαια να καταβληθεί αυξημένη προσπάθεια για να υπολογισθεί ποια θα είναι η χώρα που θα παρέχει τις καλύτερες ευκαιρίες, στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και γενικότερα στην ευημερία για τα επόμενα χρόνια.
Ο «δείκτης ζωής» καταρτίζεται τόσο με αντικειμενικά, όσο και με υποκειμενικά κριτήρια. Λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν στην υποκειμενική εκτίμηση, δηλαδή πόσο ευτυχισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Παράλληλα, υπάρχει μία σειρά από αντικειμενικά κριτήρια που συνιστούν την ποιότητα ζωής σε όλες τις χώρες, τα οποία συνυπολογίζονται στην έρευνα.
Δεν είναι όμως τυχαίο ότι οι Σκανδιναβικές χώρες πρωταγωνιστούν αφού εκεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης της οικογένειας με διάφορες αξιόλογες παροχές αποτελεί πρότυπο για όλα τα κράτη ενόσω οι «χτυπημένες» από την κρίση χώρες του νότου της Ευρώπης, (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία), ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση πίσω, παρά το πλεονέκτημα του καλύτερου κλίματος.
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, (Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία), δεν φαίνεται βέβαια και αυτές να τα πηγαίνουν και πολύ καλά, ενώ και η Αμερική, όπου τα μωρά θα κληρονομήσουν τα μεγάλα χρέη της γενιάς του «baby boom» (δημογραφικής έκρηξης), μαραζώνει πίσω στην 16η θέση κατάταξης του πίνακα.
Επίσης, παρά την οικονομική και δυναμική άνθηση, καμία από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), δεν καταλαμβάνει κάποια εντυπωσιακή θέση.
Μεταξύ των 80 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, η Νιγηρία έρχεται τελευταία αφού θεωρείται η χειρότερη χώρα για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο κατά το 2013.
Παρά πάντως την παγκόσμια οικονομική κρίση, η εποχή που διανύουμε, από ορισμένες πλευρές, είναι η καλύτερη όλων.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μολονότι οι δείκτες ανάπτυξης υποχωρούν σχεδόν σε όλα τα πλάτη του πλανήτη, τα επίπεδα των εσόδων βρίσκονται κοντά ή και σημειώνουν ιστορικά υψηλά.
Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να ανεβαίνει σταθερά, ενώ οι πολιτικές ελευθερίες επεκτείνονται στην υφήλιο, με πρόσφατα παραδείγματα εκείνα της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Από την άλλη πλευρά όμως η οικονομική κρίση έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην Ευρωζώνη, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου