Βάσω Κυριαζή: Εμπλοκές και δυσκολίες

βάσω-κυριαζή-εμπλοκές-και-δυσκολίες-87735

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (11.40 μ.μ.) η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα από ό,τι έδειχναν τα πράγματα υπήρχαν εμπλοκές και δυσκολίες που έδειχναν ότι μπορεί να οδηγηθεί ακόμη μία συνεδρίαση σε ναυάγιο.

Το κλίμα τουλάχιστον αυτό έδειχνε και εάν μη τι άλλο οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορούσε να γίνει διότι θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Όπως και να έχει πάντως η σημερινή μέρα δεν θα είναι ίδια όπως και αυτό διότι πλέον έχει γίνει βίωμα στους περισσότερους ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση κρίνονταν πολλά για τη χώρα.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έτσι, όπως επίσης δεν ξέρω ποιον ωφελεί όλη αυτή η δραματοποίηση. Φαίνεται πάντως ότι κάθε φορά που προεξοφλήθηκε η λύση οδηγήθηκαν τα πράγματα σε ναυάγιο αφενός και αφετέρου τα απόνερα πάλι ο λαός τα πλήρωσε.

Διότι και σε αυτή την περίπτωση, που παρθεί η δόση, αυτή η περιβόητη δόση που περιμένει η χώρα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, όσο δεν υπάρχει λύση με το χρέος. Και αυτό είναι το ένα θέμα. Διότι υπάρχει και το πιο σοβαρό που έχει να κάνει με τον ίδιο το λαό και το μέλλον του. Τα μέτρα παραμένουν μέτρα, οι ρήτρες παραμένουν ρήτρες που αυτομάτως θα ενεργοποιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέα μέτρα και όποιος αντέξει άντεξε.
Διότι μην μου πείτε ότι θα λυθούν όλα ως δια μαγείας ή ότι θα αρχίσει η ανάπτυξη, διότι αυτό πλέον το μότο έχει γίνει ένα κακόγουστο ανέκδοτο που κανείς πλέον δεν το πιστεύει.

Ούτως ή άλλως όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα της δόσης δεν πρόκειται να πέσουν στην πραγματική οικονομία, ούτε φυσικά στους μισθούς και τις συντάξεις – όσο και εάν κινδυνολογούν τα παπαγαλάκια. Γι’ αυτό και όσο οι ώρες κυλούν και το τοπίο παραμένει ασαφές και θολό, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, διότι δείχνουν ανίκανοι να καταλήξουν σε μία συμφωνία, αδύναμοι να διαπραγματευθούν και μικροί να αναζητήσουν μία λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη.

Αποφασιστικοί είναι μόνο όταν πρόκειται να επιβάλλουν μέτρα και να απαιτήσουν θυσίες από τον ελληνικό λαό. Και ενώ μέχρι στιγμής όλοι οι σχεδιασμοί τους έχουν πέσει στο κενό και οι πολιτικές που εισηγήθηκαν έχουν αποτύχει οικτρά, επιμένουν σε ένα λάθος δρόμο… για τον οποίο επίσης δεν μπορούν να βρούνε συμβιβαστική φόρμουλα.

Γι’ αυτό και το ένα ναυάγιο ακολουθεί το άλλο και λύση δεν βρίσκεται. Και αυτό δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά και τις άλλες που έρχονται μετά από εμάς αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι φωνές που επιμένουν ότι αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα… καταρρέει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου