Βάσω Κυριαζή:Η οδηγία της Πρεσβείας και εμείς…

βάσω-κυριαζήη-οδηγία-της-πρεσβείας-κα-97988
Βρήκαν ευκαιρία για μία ακόμη φορά οι Αμερικανοί να μας «καρφώσουν». Με μία ανεκδιήγητη οδηγία ουσιαστικά σπέρνουν τον τρόμο στους Αμερικανούς πολίτες και παρουσιάζουν την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι και αυτό τραυματίζει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας διεθνώς σε μία μάλιστα κρίσιμη στιγμή.
Με την ανακοίνωση αυτή, όπως διάβαζα χθες σε διάφορα sites, για πρώτη φορά στην ιστορία η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής ή ισπανικής ή ασιατικής ή με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και επιθέσεων κατά αλλοδαπών από ακροδεξιά στοιχεία που ολοένα και αυξάνονται στην Αθήνα.
Μάλιστα τους προειδοποιεί ότι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και του χρώματος του δέρματός τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Και αυτό είναι πρωτάκουστο ειδικά για μία χώρα σαν την Ελλάδα, που εκτός των μεμονωμένων περιστατικών ρατσισμού και βίας που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα και όλοι γνωρίζουμε την «πηγή τους» δεν έχει δείξει ότι δεν σέβεται τη διαφορετικότητα.

Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση αυτή η «πρωτοβουλία» της αμερικανικής πρεσβείας, διότι είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται τέτοια προειδοποίηση ειδικά για την Ελλάδα.

Βέβαια αυτό έρχεται και να επιβεβαιώσει την πολύ μεγάλη ζημιά που προκαλείται στην χώρα από τα φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής ούτε αποτελεσματικά ούτε πειστικά. Τόσο από τους έχοντες την ευθύνη, όσο και από τα πολιτικά κόμματα, που εκτός από «κροκοδείλια» δάκρυα έχουν αφήσει την Χρυσή Αυγή το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο θέμα να αλωνίζει… και περιορίζονται μόνο σε διαπιστώσεις και πολιτικές καταγγελίες, όταν το πρόβλημα είναι ακόμη πιο βαθύ και τείνει να πάρει διαστάσεις.

Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία τους προειδοποιεί πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους τόσο στην Αθήνα, όσο και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης και να καταγγείλουν άμεσα στην αμερικανική πρεσβεία ή στο προξενείο στη Θεσσαλονίκη κάθε πιθανό κρούσμα ρατσιστικής βίας.

Η οδηγία αυτή είναι πέρα για πέρα ντροπιαστική για τη χώρα. Όπως ντροπιαστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική πρεσβεία προσπαθεί να προσεγγίσει το όλο θέμα, γενικεύοντας μία κατάσταση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παρουσιάζεται εάν μη τι άλλο ως το «άντρο του ρατσισμού».

Και επειδή ενδεχομένως τέτοιου είδους «επιθέσεις» να μη σταματήσουν το επόμενο διάστημα, θα πρέπει ως πολίτες και ως κοινωνία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε έτσι όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να σταματήσει να επιδιώκεται η φυλετική καθαρότητα. Πρέπει να πάψει να υπάρχει η διάκριση του ξένου, του άλλου, του παράξενου, του διαφορετικού. Είναι γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής έξαρσης και ανεργίας οι μετανάστες πληρώνουν την αύξηση της εγκληματικότητας, την κρίση στην αγορά εργασίας και δέχονται και περιθωριοποίηση. Όμως οι Έλληνες έχουν βιώσει την εμπειρία της μετανάστευσης ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή σε άλλα μέρη. Έμαθαν ότι μπορείς να γίνεις αλλοδαπός και χωρίς την θέλησή σου. Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ανεκτικότητα και η αποδοχή του άλλου, του ξένου και του διαφορετικού. Για όσους τουλάχιστον μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να ζεις σε έναν ξένο τόπο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου