Βάσω Κυριαζή:Καμία δικαιολογία

βάσω-κυριαζήκαμία-δικαιολογία-103747

Και ενώ το μαρτύριο της σταγόνας… με την περιβόητη δόση συνεχίζεται, όπως και ο πρωτοφανής εμπαιγμός της χώρας από τους Ευρωπαίους, κανείς δεν βγαίνει να μιλήσει σθεναρά και να απαιτήσει να ζητήσουν συγνώμη αφενός οι δανειστές μας και αφετέρου οι κυβερνώντες των τριών τελευταίων χρόνων, για το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και αντί να μας οδηγήσει στη σωτηρία , μας εξωθεί στον όλεθρο.

Έπεσαν όλοι έξω στις προβλέψεις τους και ακόμη επιμένουν να μας σώσουν με την ίδια αποτυχημένη συνταγή κιόλας. Και σαν να μην έφτανε αυτό μας εκβιάζουν κιόλας ότι εάν δεν δούνε σύντομα αποτελέσματα θα μας χρεοκοπήσουν.

Και όμως η πράξη δείχνει ότι έχουν πέσει έξω σε όλα όσα υπολόγιζαν. Μιλούσαν για ύφεση 1% και ήδη η ύφεση τρέχει με ρυθμούς -7,5%. Μιλούσαν για ανεργία στο 8% και ήδη η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 25% και 1,2 εκ. ανέργους με τις προβλέψεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ να μιλούν για 2 εκατομμύρια ανέργους αρχές του 2013.

Και όμως επιμένουν να αδιαφορούν που ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί παραπάνω από όσο μπορεί να αντέξει και ότι οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί καταστρέφουν την Ελλάδα.

Είναι ολοκάθαρο πλέον ότι τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν αποδώσει στο πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας ή στην αποπληρωμή του χρέους…Στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται. Και δεν είναι ότι αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν τώρα. Αυτές οι πολιτικές δεν πρόκειται να αποδώσουν ποτέ. Δεν το λέμε εμείς αλλά δεκάδες οικονομολόγοι το τελευταίο διάστημα όσο διαρκεί αυτό το μαρτύριο.
«Ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από όσο αντέχει… οδηγείται σε ποιότητα ζωής της δεκαετίας του 1960» επεσήμανε δηκτικά πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός καθηγητής Τσόμσκι, ο οποίος, παρότι απορρίπτει την λιτότητα ως συνταγή για την κρίση, σημειώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως στο να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα: «Δεν μπορείς να τα αποδίδεις όλα στην τρόικα, παρότι πιστεύω ότι οι πολιτικές της ήταν αρκετά κακές. Η Ελλάδα υπήρξε, με πολλούς τρόπους, μια μερικώς δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα οι πλούσιοι μόλις που πληρώνουν φόρους…μέχρι ενός σημείου αυτό ισχύει και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο» υποστηρίζει ο Τσόμσκι.
Και όμως αυτή την πραγματικότητα επιμένουν να την αγνοούν όλοι. Ακόμη χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι «φορολογικός παράδεισος» για τις off shore εταιρίες, αφού από τις 2.500 περίπου έχουν φορολογηθεί μόνο οι 900.
Και κανείς μέχρι σήμερα δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη ούτε καν για αυτό. Είναι βλέπετε ευκολότερο να επιβάλλονται μέτρα και οριζόντιες περικοπές στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Για αυτό και κάθε δικαιολογία από αυτές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες στη Βουλή από τους «αρχιτέκτονες» των μέτρων είναι απλά περιττή. Διότι δεν γίνεται πιστευτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου