Βάσω Κυριαζή: Ωρα μηδέν…

βάσω-κυριαζή-ωρα-μηδέν-114715

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα το σκηνικό διάλυσης των τελευταίων ωρώνήταν αναμενόμενο να συμβούν.

Έκανε ό,τι μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη ηγεσία, με τις πολιτικές που υιοθέτησαν και στήριξαν, φέρνοντας όμως στο αμήν… ακόμη και βουλευτές που μέχρι πρότινος… κρατούσαν υποτίθεται ψυχραιμία.

Το μεγάλο κακό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου που πρόσφερε πολλά σε αυτόν τον τόπο, απώλεσε τόσο τον κινηματικό της χαρακτήρα, όσο και κάθε δεσμό που διατηρούσε με την κοινωνία και ειδικά με κοινωνικές ομάδες που επί χρόνια αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά του, όπως τους αγρότες, τους εργάτες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, την μεσαία αστική τάξη.

Αρχές και ιδεολογία υποτιμήθηκαν, ξεχάστηκαν και τσαλαπατήθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Ξεπεράστηκε κάθε κόκκινη γραμμή μέσα από τη θεωρία της σωτηρίας της χώρας με οριζόντιες περικοπές και βάναυσα μέτρα που έβαλαν στο «κάδρο» των νεόπτωχων τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας.

Και παρ’ όλα αυτά πολλοί είχαν πειστεί ότι αυτή η επώδυνη πολιτική έπρεπε να στηριχθεί και ότι θα ήταν προσωρινή και έτσι δέχτηκαν τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν προεκλογικά ότι το τέλος του Γολγοθά έρχεται.

Μέχρι που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο μετεκλογικά και αφού αποδέχτηκε να ενταχθεί στον βασικό κορμό της συγκυβέρνησης άρχισε να υπερθεματίζει και για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων και μάλιστα να «κουνά» ξανά το δάχτυλο στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, απειλώντας με διαγραφές και κομματικές κυρώσεις.

Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα νέα μέτρα κατεδαφίζουν και το τελευταίο ψήγμα αντοχής του λαού και οδηγούν σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα μία κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης φτώχειας.

Δεν είναι δυνατόν να μην έχει αντιληφθεί ο κ. Βενιζέλος ότι η κρίση που διαπερνά τις τελευταίες μέρες το χώρο που ηγείται μπορεί να είναι και το «κύκνειο άσμα» του. Είναι πολύ ευφυής για να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές του, χωρίς να έχει πρώτα «σταθμίσει» τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Εκτός και εάν πράγματι έχει αποφασίσει ότι αυτό που έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ δεν του κάνει και ότι θα πρέπει να το αλλάξει, διαλύοντάς του. Διότι τη σύνθεση πρώτα από όλα πρέπει να την επιχειρεί αυτός που κρατά το τιμόνι και όχι να αναλώνει την «αρχηγία» του σε προειδοποιήσεις και τελεσίγραφα. Αυτό τουλάχιστον είναι το κλίμα που εισπράττει κανείς μιλώντας από προχθές το βράδυ με δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και μπορεί από χθες ορισμένοι… να προγράφουν τον έναν ή τον άλλο από τους βουλευτές που διαχώρισαν τη θέση τους από την γραμμή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στη φάση όμως που διέρχεται το ίδιο δεν νομίζουμε να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι έχει την πολυτέλεια… να κάνει και προγραφές.Ειδικά τώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου