Βάσω Κυριαζή: Απέναντι στις ευθύνες τους…

βάσω-κυριαζή-απέναντι-στις-ευθύνες-το-117798

Με τη χθεσινή του δημόσια παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε το μεγαλύτερο ρίσκο του μέχρι τώρα. Ανακοινώνοντας ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους και να εκμαιεύσει την συναίνεσή τους στα μέτρα.

Η παρέμβασή του έχει ρίσκο καθώς τα όσα ακολούθησαν έχουν προκαλέσει μεγάλη ρωγμή πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό με όλες τις εξελίξεις να είναι ανοιχτές και το μέλλον απρόβλεπτο.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αισθάνονται ότι εκβιάζονται, εάν και το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Βενιζέλουν παρά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση και τα όσα τόνισαν βουλευτές που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα έχει προαναγγείλει ότι θα εγκρίνει το νέο πακέτο. Στη ΔΗΜΑΡ η κατάσταση παραμένει ακόμη ιδιαίτερα σκληρή με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να εμμένει στο όχι για τα εργασιακά και από την άλλη πλευρά τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δυναμιτίσει το όλο κλίμα.

Σε όλο αυτό το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του Γερμανού αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal μιλάει πως η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να πληρωθεί μέσω δεσμευμένου λογαριασμού.

Αυτό το σενάριο τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που σίγουρα είναι ένα κακό σενάριο για την κυβέρνηση, αλλά το βλέπει να πλησιάζει! Κανείς δεν αποκλείει πως αυτή η κίνηση του κ. Σαμαρά να είναι μία ενέργεια που να προετοιμάζει αυτό το ενδεχόμενο, μιας και δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό και άρα μπορεί οι δανειστές να θελήσουν "να τιμωρήσουν την Ελλάδα" με αυτό τον τρόπο.

Και όπως είναι φυσικό τέτοιες δηλώσεις πυροδοτούν νέες εντάσεις αλλά και μεγαλύτερη αμηχανία στους πολιτικούς σχηματισμούς.
Στο Μαξίμου θα έπρεπε να περιμένουν την άγρια αντίδραση των άλλων εταίρων, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως είναι και προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνοχής της κυβέρνησης που όσο περνούν οι ώρες κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι ξεκάθαρα ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε κόστος «στριμώχνοντας» τους εταίρους του.

Σε συνδυασμό με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόσο και το Μαξίμου διαρρέει πως δεν θα μπορούσε η χώρα να πάει στο Eurogroup σήμερα με το πακέτο των μέτρων και τη διαπραγμάτευση να είναι ακόμα ανοιχτή, καθώς έτσι δεν θα μπορούσε να συζητηθεί αλλά και να ληφθεί καμία απόφαση για την επιμήκυνση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά βέβαια ουδείς τα ακούει πλέον όσο η αναταραχή συνεχίζεται και οι εξελίξεις παραμένουν ρευστές.
Ο καθείς πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του και βέβαια θα κριθεί από τις επιλογές του και την τελική του στάση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου