Βάσω Κυριαζή:Δώρον άδωρον…

βάσω-κυριαζήδώρον-άδωρον-166939

Το πετρέλαιο θέρμανσης «βάζει φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, των όσων νοικοκυριών, τέλος πάντων φέτος το χειμώνα θα το χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανση.

Και αυτό γιατί η τιμή του με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,40 ευρώ το λίτρο και θεωρείται δεδομένο ότι πολλά νοικοκυριά δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά έξοδα.

Σε όλη την επικράτεια οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το φετινό χειμώνα θα αναγκαστούν να ζουν σε σπίτια – «ψυγεία». Θα αναγκαστούν να… καταργήσουν τη χρήση κάποιων δωματίων των κατοικιών τους και όλη η οικογένεια θα στριμωχτεί στους θερμότερους εσωτερικούς χώρους, όπου θα υπάρχει κάποια σόμπα που…

«μπουμπουνίζει» ή κάποιο καλοριφέρ που αποφάσισαν να κρατήσουν σε λειτουργία. Δε θα έχουν άλλη επιλογή, αφού το μέσο ετήσιο κόστος χρήσης πετρελαίου θέρμανσης μιας μέσης οικογένειας στις εν λόγω περιοχές εκτιμάται ότι φέτος θα εκτοξευτεί μεταξύ 5.000 – 7.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει πλέον η πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Για αυτό και δικαίως χαρακτηρίζεται «κοροϊδία» το επίδομα πετρελαίου, το οποίο θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αφού ουσιαστικά αποτελεί «δώρον άδωρο» καθώς εξαιρείται απ’ αυτό πολύ μεγάλο μέρος των τοπικών πληθυσμών.
Την ώρα που ο χειμώνας είναι για όλους υπολογίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος δεν θα είναι περισσότεροι από το 10% των εν δυνάμει δικαιούχων. Θα δοθούν τα ψίχουλα των 400 – 500 ευρώ ως επίδομα πετρελαίου, με τα οποία δε θα ξέρει τι να πρωτοκαλύψει η κάθε οικογένεια και τα οποία δεν θα φτάσουν ούτε για μισό τόνο πετρέλαιο.
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου και μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Πρατηριούχων που επίσης καταγγέλλει ότι η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια θα καταβάλλεται αφού πρώτα γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης στην ακριβή τιμή! Δηλαδή το επίδομα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους… κατόπιν εορτής, αφού πρώτα πληρώσουν πανάκριβα, σε επίπεδα τιμών από 1,36 έως και 1,68 ευρώ το λίτρο σε ακριτικές περιοχές, την αγορά πετρελαίου θέρμανσης! Ουσιαστικά μάλιστα υπολογίζεται ότι για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα προμηθεύεται ο δικαιούχος θα λαμβάνει 0,33 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε διαφορά ΕΦΚ 0,27 ευρώ προσαυξημένη κατά 0,06 ευρώ που είναι ο αναλογών ΦΠΑ 23%.
Μου φαίνεται τελικά ότι περισσότερο θα ζεσταθεί ο κόσμος με το γνωστό τραγουδάκι του Γ. Νταλάρα «ήρθε ο χειμώνας και ο κοσμάκης τα ’χει και παλτουδιά καινούργια τρέχει ν’ αγοράσει….» . Με γεια μας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου