Βάσω Κυριαζή: Επιδόματα… και αξιοπιστία

βάσω-κυριαζή-επιδόματα-και-αξιοπισ-200046

Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος ανακοινώνει ότι το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας, τα 44 ευρώ δηλαδή, για κάθε παιδί ηλικίας έως 23 ετών, θα χορηγείται μόνον σ΄ όσους το έχουν ανάγκη και όπως αναγράφεται στον Τύπο, θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 5.000 ή των 10.000 ευρώ.

Αυτά όσον αφορά στους πολύτεκνους, διότι και στους τρίτεκνους λίγο πολύ τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με τη φορολογία αλλά και τις συνεχείς δεσμεύσεις για εξομοίωση που παραμένουν γράμμα κενό. Εδώ και χρόνια έχει εκλείψει κάθε ίχνος δημογραφικής πολιτικής και κάθε ίχνος αξιοπιστίας των ίδιων των κυβερνώντων αλλά και της ίδιας της Πολιτείας, με όσους αποφασίζουν να δημιουργήσουν μεγάλες οικογένειες.

Η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και του επιδόματος του τρίτου τέκνου θεσπίσθηκαν ως κίνητρο, για να ενθαρρυνθούν υποτίθεται τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πολλά παιδιά λόγω της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητας.

Και όλα αυτά διότι η κατάσταση όσον αφορά στο δημογραφικό είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Η Ελλάδα είναι η 3η πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου και το 20% από τα εννέα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών. Και η κυβέρνηση αντί να περιορίσει τις σπατάλες το κράτος όπως και οι προηγούμενοι εφορμά πρώτα κατά των επιδομάτων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Αυτά και άλλα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των θεσμικών οργάνων πολυτέκνων και τριτέκνων.

Η τελευταία ανακοίνωση της ΑΣΠΕ είναι χαρακτηριστική. «Εάν η κυβέρνηση προέβαινε στην άμεση φορολόγηση των παραπάνω από μεν την πρώτη περίπτωση των 3 δισ. ευρώ, αφού δεν είχαν φορολογηθεί, θα εισέπραττε ως φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 1,2 δισ. (φορολόγηση με συντελεστή 40%, χωρίς υπολογισμό των προσαυξήσεων), για δε την δεύτερη περίπτωση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ (υπολογίζοντας εισόδημα 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο και με συντελεστή 40%, χωρίς υπολογισμό των προσαυξήσεων). Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται- προσθέτει η ΑΣΠΕ- να καταφεύγει στο απαράδεκτο και αντισυνταγματικό μέτρο της περικοπής και ουσιαστικής καταργήσεως των επιδομάτων των πολυτέκνων, θεσπίζοντας μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια».

Εάν πράγματι, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Στυλιανίδης, η σκέψη των κυβερνώντων είναι στους απλούς πολίτες και ειδικά σε όσους πράγματι έχουν ανάγκη στήριξης, να σταματήσει κάθε σκέψη για περικοπή και θέσπιση ορίων εισοδήματος, για την χορήγηση των επιδομάτων.

Ας κάνουν πράξη τελικά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και τις πομπώδεις εξαγγελίες ότι θα επαναφέρουν τα επιδόματα όπως ήταν το 2009.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται μετεκλογικά. Το ζήσαμε με το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ τα δύο προηγούμενα χρόνια, το ξαναζούμε και τώρα με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που μόλις πριν λίγες μέρες στη Γερμανία όταν ρωτήθηκε χωρίς να κοκκινίζει, απάντησε «ουδείς αναμάρτητος» για να σβήσει κάθε συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης. Και ακόμη δυστυχώς δεν έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου