Βάσω Κυριαζή: Μπορεί να μας ακούσουν…

βάσω-κυριαζή-μπορεί-να-μας-ακούσουν-203051

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς συναντιόταν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μία άλλη Γερμανίδα, η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» απηύθυνε προειδοποίηση πως η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξάνεται και δεν πρόκειται να υπάρξει δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, ενόσω η Ελλάδα, με την πολιτική της λιτότητας, θα συνεχίζει να οδηγεί την οικονομία της βαθύτερα στην κρίση.

Όπως αναγνώρισε η ίδια το πρόβλημα είναι πως χώρες, όπως η Γερμανία, ζητούν από την Ελλάδα ολοένα και σκληρότερα προγράμματα λιτότητας και αν δεν διορθωθεί αυτή η γραμμή τα πάντα θα τελειώσουν σε πανωλεθρία» προειδοποιεί η Γερμανίδα πολιτικός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να υποχρεωθεί σε περαιτέρω περιορισμούς και περικοπές.

Τα χρήματα θα πρέπει να εισπραχτούν εκεί που υπάρχουν, από τους πλούσιους στη χώρα και αυτό θα ήταν δικαιότερο από να ζητείται να πληρώνουν συνέχεια εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι» ανέφερε, κάτι που εδώ στην Ελλάδα ακούγεται ολοένα και συχνότερα όμως αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να λάβουν τις αποφάσεις «κωφεύουν».Κατά την άποψή της κ. Βάγκενκνεχτ, με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαζόταν ούτε τα δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη, ούτε οι δραστικές περικοπές που σχεδιάζονται εκ νέου στην Ελλάδα, όπου το νέο πακέτο μέτρων άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί καθαρή παραφροσύνη.

Η ίδια επίσης θεωρεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός από κάποια στιγμή και μετά δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα του και επισημαίνει πως από το «ελληνικό μοντέλο» του παρελθόντος δεν ωφελήθηκαν οι απλοί πολίτες ή οι συνταξιούχοι, αλλά οι πλούσιοι οι οποίοι επωφελούνται από τα μέχρι τώρα μέτρα διάσωσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα οποία προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν φτάνουν στην Ελλάδα αλλά στις τράπεζες.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η άποψή της για το χρέος. Σε ό,τι έχει να κάνει για τη σχέση με την αποκαλούμενη «κρίση χρέους», η ίδια είναι της άποψης πως αυτή ξεκίνησε με την κρίση των τραπεζών, οι χώρες της Ευρώπης «διέσωσαν» στο μεταξύ χρόνο, τις τράπεζες με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων, ενώ καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει επί μακρόν τη διοχέτευση πόρων σε μαρασμένο δημοσιονομικό τομέα και ως εκ τούτου η λεγόμενη «διάσωση του ευρώ» δεν είναι τίποτε άλλο από μια περαιτέρω διάσωση τραπεζών.

Δεν ξέρω εάν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της συγκεκριμένης Ευρωπαίας αξιωματούχου, όσο πάντως πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχει επιβληθεί σήμερα στην Ελλάδα, ενδεχομένως να αυξάνονται και οι προσδοκίες μας ότι κάποια στιγμή μπορεί να μας ακούσουν …

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου