Βάσω Κυριαζή: Νέο «κοστούμι»…

βάσω-κυριαζή-νέο-κοστούμι-241315

Δηλαδή, εάν κατάλαβα καλά, οι Ευρωπαίοι περίμεναν με τόση χαρά να οριστεί υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας για να μας επιβάλουν νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες για μέτρα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή έως ότου έλθει εκ νέου στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας από την οριστική έκθεση της οποίας θα κριθεί η επόμενη σούπερ δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 32 δισ. ευρώ.

«Μας επιτρέπουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν είναι όλα εύκολα, ούτε αποδεκτά. Η έμφαση που έδωσα ήταν στην ύφεση. Δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και ειδικά ανεργία και έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η συζήτηση τίθεται σε πολύ δύσκολη φάση» παραδέχτηκε ο νέος υπουργός προφανώς για να μας προετοιμάσει για τα χειρότερα που έρχονται. Διότι, μην τρέφουμε αυταπάτες, μέχρι να φτάσει η επόμενη δόση του Σεπτεμβρίου μάς βλέπω ότι θα μας «ράψουν κοστούμι» όχι 3 και μόνο δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και δεν τολμούν να θέσουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και επιμήκυνσης. Ακόμη και εάν προσπαθούσαν να το κρύψουν βγήκε ο Γιούνκερ… και είπε την αλήθεια. Ότι δεν τέθηκε ποτέ επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Δεν πέρασαν καν τριάντα ημέρες από τις εκλογές και άρχισαν οι μεγάλες «κωλοτούμπες» με τον νέο υπουργό Οικονομικών να «συνηγορεί» επ’ αυτού με διάφορες δικαιολογίες του στιλ: «Δεν έθεσα επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά τους προϊδέασα, όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, ότι θα το θέσουμε. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως» παραδέχτηκε ο ίδιος υπουργός.

« Φέξε μου και γλίστρησα»… δηλαδή. Όχι ότι περιμέναμε τίποτα περισσότερο δηλαδή, απλά για όσους παρέμεναν να έχουν προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και να πειστούν οι δανειστές μας ότι πράγματι πρέπει να χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος διότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές.
Και όμως οι δανειστές παραμένουν ακάθεκτοι και κατηγορηματικοί. Έτσι ήταν εξαρχής, δεν πρόκειται να αλλάξουν τώρα ρότα. Απλά για λόγους καθαρά προεκλογικής τακτικής… ενδεχομένως να είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι… εάν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το αρεστό σε αυτούς θα μπορούσαν και να μας δούνε με άλλο μάτι.

Από τη στιγμή που έχουν αποφασίσει και προτεραιότητα για τους ίδιους να πάρουν πίσω τα χρήματά τους χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ και επειδή ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι είναι φιλόπτωχο ταμείο, διατηρούν την ίδια στάση και τώρα.

Όπερ σημαίνει ότι προς το παρόν δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα παραπάνω. Εκτός φυσικά από την χειροτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου. Σταδιακά μεν αλλά έχει ήδη ξεκινήσει. Η συνέχεια είναι πλέον προβλέψιμη… ειδικά σε εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου