ΤΟΠΙΚΑ

Eφημερία χωρίς παθολόγους στο Αχιλλοπούλειο

eφημερία-χωρίς-παθολόγους-στο-αχιλλοπ-881379

Η πρώτη και βασικότερη ειδικότητα, που περιμένει κανείς να υπάρχει για να λειτουργεί εύρυθμα ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είναι της παθολογίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το Νοσοκομείου Βόλου, το ΤΕΠ του οποίου βρίσκεται 365 ημέρες τον χρόνο σε 24ωρη εφημερία, εξυπηρετώντας περίπου 200.000 κατοίκους του νομού.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του Αχιλλοπουλείου απασχολούνται τρεις μόνιμοι παθολόγοι, δύο του Νοσοκομείου και μία από Κέντρο Υγείας, ενώ για τις εφημερίες «βάζουν πλάτη» άλλες δύο γιατροί μόνιμοι παθολόγοι, που επίσης μετακινούνται από άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτά μέχρι προχθές, διότι πριν καλά – καλά βγει ο Νοέμβριος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης απέστειλε έγγραφο, με το οποίο επισημαίνει ότι «οι μετακινούμενοι από τα Κέντρα Υγείας γιατροί δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις εφημερίες τον μήνα». Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι δύο γιατροί από προχθές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κάνοντας άλλες εφημερίες, μετά το πρωινό ωράριο.

Προχθές το ΤΕΠ ήταν χωρίς παθολόγο. Για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παθολογικής φύσεως ή θα έπρεπε να κληθεί ο γιατρός, που έκανε βάρδια στις παθολογικές κλινικές ή ο ασθενής να εξεταστεί από υγειονομικό άλλης ειδικότητας!

Χθες, δόθηκε εντολή στον επικεφαλής του τμήματος να κάνει εφημερία. «Είναι η έβδομη μέσα στον μήνα και η τρίτη κατά σειρά μέσα σε ένα εξαήμερο. Αντι να επιβραβεύεται η προσπάθεια, όσοι αντιδρούν δικαίως και θέτουν ζήτημα ενίσχυσης του Νοσοκομείου «τιμωρούνται τελικά», σχολίασε έντονα δυσαρεστημένος ο κ. Καραμέτος, αφήνοντας αιχμές ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπαγορεύτηκε, διότι θέτει δημόσια το θέμα της υποστελέχωσης διεκδικώντας λύσεις.

Ο επικεφαλής του τμήματος, παθολόγος – εντατικολόγος, Ηλίας Καραμέτος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την απογοήτευσή του, τονίζοντας κυρίως ότι δεν λαμβάνονται υπόψη αφενός η ανάγκη της άμεσης εξυπηρέτησης των ασθενών, αφετέρου τα ανθρώπινα όρια αντοχής των γιατρών, που δεν είναι απεριόριστα.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε έγκαιρα απευθυνθεί αναφέροντας τα προβλήματα στελέχωσης του ΤΕΠ με παθολόγους, με λύπη μου διαπιστώνω ότι κανένας δεν είναι σε θέση να δώσει λύση. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ, είναι ακατανόητη. Οι συνάδελφοι από τα Κέντρα Υγείας θέλουν να βοηθήσουν και δεν τους το επιτρέπουν. Πώς θα βγουν οι υπόλοιπες εφημερίες; Με ποια λογική γίνεται; Δεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τη διοίκηση, ώστε η 5η ΥΠΕ να δώσει λύση;» αναρωτήθηκε έμπλεος δυσφορίας ο κ. Καραμέτος.

«Ηδη χθες το Νοσοκομείο εφημέρευσε χωρίς παθολόγο στο πρόγραμμα. Το ίδιο θα επαναληφθεί και άλλες μέρες, εάν δεν αναληφθεί μέριμνα», πρόσθεσε.

Η έλλειψη παθολόγου στην εφημερία των ΤΕΠ κατά τους γιατρούς είναι μείζον ζήτημα για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Στην πλειονότητά τους τα περισσότερα έκτακτα περιστατικά, που χρήζουν εξέτασης και νοσοκομειακής φροντίδας, έχουν αναφορά σε παθολογικά προβλήματα.

«Η βοήθεια των συναδέλφων στις παθολογικές κλινικές, αν και πολύτιμη, απλά δεν αρκεί. Δεν μπορεί ο παθολόγος που εφημερεύει στην κλινική και έχει να διαχειριστεί επιπλέον και τα περιστατικά κορονοϊού, να γίνεται «μπαλάκι» και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό», κατέληξε ο κ. Καραμέτος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου