ΤΟΠΙΚΑ

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος :Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει από τα λάθη του

αλέξανδρος-μεϊκόπουλος-ο-συριζα-έχει-872524

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 στον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια – Η ακρίβεια, το κλίμα σκανδαλολογίας και οι δημοσκοπήσεις

Λίγους μήνες πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ο πλειοφηφών βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις, τοποθετείται επί των δημοσκοπήσεων και αναφέρεται στο πώς θα πρέπει να κινηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, με αιχμή τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επίσης, εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» στην κυβερνητική παράταξη και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Μεϊκόπουλε, βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Ως κόμμα τα έχετε απορρίψει. Γιατί;

Γιατί η πολιτική ανάσχεσης της ακρίβειας, που έχουμε ακολουθήσει ως χώρα, αποτελεί πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγή.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη, που δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ακολουθεί πιστά μέχρι και σήμερα μια επιδοματική πολιτική, η οποία αποδέχεται ως δεδομένες τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και επιλέγει να επιδοτεί την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια στην ενεργειακή αγορά. Αρνείται να επέμβει στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή στην ενεργειακή αγορά, ρυθμίζοντάς τη με τρόπο, που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, πόσο μάλλον να συμφωνήσουμε σε ένα στημένο παιχνίδι, που παίρνει τα χρήματα από τις τσέπες των πολιτών μέσω του ΦΠΑ και τα βάζει στις τσέπες των ιδιωτών παρόχων ενέργειας μέσω των επιδοτήσεων. Ούτε μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί στην ανοχή και τα πάσης φύσεως λογιστικά τεχνάσματα, που επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να μη φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμα, που εσείς προτείνετε, έχει τεράστιο κόστος, που δεν μπορεί να το σηκώσει η ελληνική οικονομία.

Το επαναλαμβανόμενο αυτό ερώτημα δεν είναι τίποτα άλλο παρά υπεκφυγή.

Το σηκώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Το σηκώνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας; Το σηκώνει ο κρατικός προυπολογισμός;

Ποτέ όμως το ερώτημα δεν είναι αν τελικά μπορεί ένας εργαζόμενος να τα βγάλει πέρα σήμερα με τον κατώτατο μισθό ή ακόμα και με έναν μέσο μισθό. Δεν μπορεί. Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2022, που φιλοδοξεί να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, η κοινωνική εικόνα να είναι ο εργαζόμενος του 12ώρου να νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος σε σχέση με αυτόν των 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα, που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ, είναι κοστολογημένο γραμμή προς γραμμή και κοστίζει 5,6 δι.σ ευρώ. Αντίστοιχο παρουσίασε και ο κ. Μητσοτάκης, με τη διαφορά ότι εμείς έχουμε άλλη φιλοσοφία. Δεν μπορεί να κάνουν πάρτι οι ιδιώτες πάροχοι στη λιανική τιμή της ενέργειας με κέρδη 1 δισ. ευρώ μόνο σε δύο μήνες και να μη φορολογούνται. Αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία πού θα βρούμε τα λεφτά, όταν το κόστος της μείωσης του ΕΦΚ που προτείνουμε στην ενέργεια και του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το κόστος της μηνιαίας επιδότησης της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην κοινωνία επικρατεί ένα τοξικό κλίμα. Υποκλοπές, υπόθεση Πάτση, υποθέσεις παιδοφιλίας. Σας κατηγορούν ότι «επενδύετε» πολιτικά σε αυτό το κλίμα. Δεν ανησυχείτε μήπως γυρίσει «μπούμερανγκ;»

Θεωρώ ότι είναι άδικη η κριτική αυτή, αναμενόμενη εν πολλοίς και σε κάποιο βαθμό υστερόβουλη.

Δεν μπορεί να λογίζεται σαν «επένδυση» σε ένα παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας η αποκάλυψη και ανάδειξη δεκάδων υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ευνοιοκρατίας και εκμετάλλευσης της πολιτικής ιδιότητας, που τροφοδοτεί με τη σειρά της την επιχειρηματική υπερδραστηριότητα με δημόσιους πόρους.

Οι υποθέσεις Πάτση, Πιτσίκα και Μαραβέγια, η κ. Νικολάου που έδινε στον εαυτό της απευθείας αναθέσεις, ο κ. Κοντολέων της ΕΥΠ, ο εκλεκτός της ΔΕΗ κ. Στάσσης που διορίστηκε με μισθό 360.000 ευρώ τον χρόνο και δίνει μπόνους στον εαυτό του και στους υπόλοιπους «γαλάζιους» διορισμένους της ΔΕΗ 16.000.000 ευρώ, όταν ο κόσμος θέλει έναν και δύο βασικούς μισθούς για να πληρώσει έναν λογαριασμό ρεύματος, όλες αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Είναι η αντίληψη της πολιτικής ως ευκαιρία για «αρπαχτή». Η εξαργύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για ίδιον όφελος, η διαστρεβλωμένη θεώρηση της αριστείας, η αντίληψη ότι είναι υπεράνω του νόμου και των πολιτών. Δυστυχώς, όλα αυτά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους κόλπους της ΝΔ.

Τα ζητήματα της διαχείρισης των δημόσιων πόρων, της διαπλοκής πολιτικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των υποκλοπών αποτελούν θέματα ουσίας για την ίδια τη Δημοκρατία, για την εύρυθμη λειτουργία της συντεταγμένης Πολιτείας.

Μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να επιτρέπει συνθήκες «ατιμωρησίας».

Εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους και θεωρούμε πως πρέπει να διαφυλάσσονται το κύρος και η αξιοπιστία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Σε σχέση με τις περιπτώσεις παιδοφιλίας, δεν θεωρώ πως υπάρχει συλλογική ή ιδεολογική ευθύνη. Είναι υποθέσεις, που ο νομοθέτης πρέπει να προβλέπει ένα επαρκές και αποτελεσματικό νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπισή τους, η Δικαιοσύνη να αναλαμβάνει την πλήρη και ανεμπόδιστη διαλεύκανση και την απόδοση στο ακέραιο των προβλεπόμενων ποινικών ευθυνών και η ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της στον εντοπισμό και τη σύλληψη των παιδεραστών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση. Μήπως πρέπει να αλλάξετε στρατηγική;

Σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά επιφυλακτικός και προσεκτικός στην ανάγνωση των δημοσκοπικών δεδομένων.

Να το διατυπώσω πιο απλά, θα πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι» και όσοι υπολείπονται στην πρόθεση ψήφου των δημοσκοπήσεων, αλλά και όσοι προπορεύονται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ναι, αυτές οι μετρήσεις δείχνουν μια διαφορά υπέρ της ΝΔ, από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών των μετρήσεων συστηματικά υποεκτιμά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση με αυτά που προκύπτουν πάντοτε στην κάλπη.

Ενα ακόμα ποιοτικό δεδομένο είναι ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ μειώνεται διαρκώς. Επιπλέον, αποτυπώνεται μια δεξαμενή αναποφάσιστων ψηφοφόρων, διαρκώς διογκούμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε σημείο που να καταγράφεται πλέον πολλαπλάσια της διαφοράς. Τέλος, σε αυτή τη δεξαμενή, αλλά και στο σύνολο του εκλογικού σώματος διαπιστώνεται μια γενικευμένη δυσφορία για την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, τα σκάνδαλα και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στα δυναμικά κοινά, δηλαδή στις ηλικίες 17 -44, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, τότε έχουμε δύο στόχους μπροστά μας. Να εργαστούμε για να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε θετική ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφενός και προβάλλοντας την πειστική και ρεαλιστική πρότασή μας σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, να μειώσουμε δραστικά την αποχή αφετέρου. Η μείωση της αποχής και η ψήφος των νέων ανθρώπων βγάζει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

*Αν χαθούν οι ερχόμενες εκλογές, πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ;

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, σπανίζουν οι βεβαιότητες. Εμείς εκτιμούμε πως όσο περνά ο καιρός, ο κόσμος βγάζει όλο και πιο στέρεα συμπεράσματα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Διαμορφώνονται σε τακτική, πλέον, βάση οι όροι για την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακόμα και σε περίπτωση ατυχούς αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, πρωταγωνιστής του προοδευτικού κόσμου, με συλλογικές αποφάσεις στη λειτουργία του και με έναν χαρισματικό ηγέτη στο τιμόνι του, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε τη θητεία του στη θέση του προέδρου του κόμματος, μετά από τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες. Εκείνο που θέλει πραγματικά μεγάλη φαντασία, είναι να εκτιμήσει κανείς τι θα συμβεί στην επόμενη μέρα της ΝΔ, σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης χάσει τις ερχόμενες εκλογές.

*Εκτός από τις εθνικές εκλογές, το 2023 θα γίνουν και οι αυτοδιοικητικές. Το 2019 στον Δήμο Βόλου απέτυχε η προσπάθεια κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ομως, και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που υπήρξε κοινή κάθοδος, δεν υπήρξε ανατροπή

Το 2023 θα είναι έτος πυκνό σε πολιτικές εξελίξεις. Αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, η καθεμία από αυτές με τη δική της ξεχωριστή σημασία και το δικό της ειδικό βάρος.

Θεωρώ, όμως, πως αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν σε ένα πλαίσιο συσσωρευμένης πολιτικής εμπειρίας, που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλα αυτά τα χρόνια, που πρωταγωνιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι έχει διδαχθεί από τις παραλείψεις του και έχει αντλήσει τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα, μετά από τόσες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις.

Η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών διαφέρει από αναμέτρηση σε αναμέτρηση. Με διαφορετικό σκεπτικό ψηφίζει ένας πολίτης στις εθνικές εκλογές, αλλιώς «μετρά» ένα αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο σε Περιφέρεια ή Δήμο.

Η προετοιμασία ενός αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, μιας παράταξης δηλαδή που θα διεκδικήσει με όρους νίκης μια Περιφέρεια ή έναν Δήμο, είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία, απαιτεί χρόνο, διάρκεια και διάθεση για ευρύτερες συγκλίσεις. Επίσης ξεχωριστή σημασία έχει και ο παράγοντας της ιδιαιτερότητας, που εμφανίζουν ορισμένοι Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα ,ο Βόλος, ο 7ος σε μέγεθος Δήμος της Ελλάδας, απαιτεί σύνθετη στρατηγική και ευρύτατες συνεργασίες από όλο το δημοκρατικό φάσμα, προκειμένου να υπάρξει αυτοδιοικητική αλλαγή. Θέση κλειδί σε αυτή την πολιτική συλλογιστική έχουν φυσικά και τα πρόσωπα, που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων. Είναι πολιτικά κομβικό να μπορούν να εκφράζουν μεγάλα κοινωνικά στρώματα με προϋποθέσεις, που να ξεπερνούν τις παραδοσιακές κομματικές ταυτίσεις. Πιστεύω ότι η κατεύθυνση, που χάραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με την τελευταία απόφαση της ΚΕ, για την τακτική μας σε Δήμους και Περιφέρειες, συμπυκνώνει την εμπειρία, τα διδάγματα, αλλά και τη σαφή πρόθεση. Προγραμματικές συνεργασίες, πλειοψηφικές συγκλίσεις, υποψηφιότητες μέσα από την κοινωνία. Πράγματι, μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχτεί χωρίς προοδευτικές, δημοκρατικές διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου