ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το καλοκαίρι έτοιμη η μελέτη για τα Λαλάρια

το-καλοκαίρι-έτοιμη-η-μελέτη-για-τα-λαλ-872848

Η ανάλυση των κατολισθητικών φαινομένων και τα επόμενα βήματα

Μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την αποτίμηση και ανάλυση της κατολίσθησης στη θέση Λαλάρια της Σκιάθου, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, φημισμένη ανά τον κόσμο.

Ο δήμος μετά την αυτοψία που έκανε στην περιοχή ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΠΣ), δρ. Ευθύμης Λέκκας, τον περασμένο Αύγουστο συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, προχώρησε στην ανάθεση μελέτης αποτίμησης και ανάλυσης των κατολισθητικών φαινομένων στη συγκεκριμένη παραλία, στον απόηχο της κατολίσθησης που έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Στόχος της μελέτης είναι η άρση επικινδυνότητας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση από επισκέπτες και λουόμενους. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών θα επιτραπεί ο προσδιορισμός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες θα σημανθούν και θα οριοθετηθούν ώστε να αποφεύγεται η προσέγγιση τους από τους λουόμενους ή άλλους επισκέπτες.

Τη μελέτη έχει αναλάβει ο Αιμίλιος Κωμοδρόμος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γεωτεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος μελετά σύνθετα προβλήματα μηχανικής και αντιμετώπισης κατολισθήσεων.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» στον ASTRA για το γεωλογικό φαινόμενο της κατολίσθησης σε διάφορες παραλίες, όπως στα Λαλάρια, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως σε συνεργασία με την πολιτεία σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή, από την επόμενη κιόλας σεζόν, ένα πιλοτικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων στις πιο εμβληματικές παραλίες της χώρας και το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων προστασίας όπου χρειαστεί.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε πως σε κάποιες από τις επικίνδυνες για κατολισθήσεις παραλίες ενδεχομένως να χρειαστεί οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού επισκεπτών που μπορούν να δεχτούν.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με συντεταγμένη διαδικασία, όπως έγινε στο Πόρτο Κατσίκι και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, όπου η παραλία ύστερα από μελέτη έχει χωριστεί σε ζώνες διαβάθμισης κινδύνου και επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών, με τον κ. Λέκκα να διευκρινίζει πως στην περίπτωση της παραλίας Λαλάρια υπάρχει θέμα, όχι όμως σε τόσο σοβαρό βαθμό επικινδυνότητας όπως σε άλλες περιοχές.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ακόμη πως θα πρέπει να θεσπιστεί ως υποχρεωτική η κατοχή πιστοποιητικού ασφαλείας από φυσικούς κινδύνους για κάθε τουριστικό κατάλυμα της χώρας, στον απόηχο της καταστροφικής κατολίσθησης στην Κρήτη, πριν από λίγες μέρες όποτε έχασε τη ζωή της μία τουρίστρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου