ΤΟΠΙΚΑ

Φιλί της ζωής… σε τρεις ανθρώπους από το Αιμοδυναμικό του Βόλου

φιλί-της-ζωής-σε-τρεις-ανθρώπους-από-877811

Το φιλί της ζωής… κυριολεκτικά και μεταφορικά σε τρεις ανθρώπους, που κινδύνευε άμεσα η ζωή τους, έδωσαν οι γιατροί του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, στο Νοσοκομείο Βόλου, με επικεφαλής τον Αντώνη Ντάτσιο, επεμβατικό καρδιολόγο.

Οι τρεις Βολιώτες αντιμετώπιζαν σοβαρές καρδιοπάθειες. Οι παθήσεις τους ήταν τέτοιες, που δεν μπορούσε να γίνει αγγειοπλαστική, αλλά ούτε και εγχείρηση by pass.

Στο Αχιλλοπούλειο μετέβη και συνέδραμε για τη διαχείριση των περιστατικών και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας επεμβατικής καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Τριάντης.

Μαζί με τους γιατρούς Αντώνη Ντάτσιο και Θέμη Κυρλίδη προχώρησαν σε τρεις σύμπλοκες αγγειοπλαστικές με χρήση νεότερων τεχνικών ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας στον έναν και χρήση ενδοστεφανιαίου υπερήχου και υπολογιστή στεφανιαίας εφεδρείας ροής (FFR) στους άλλους δύο. Αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω τεχνικές, έπειτα ήταν εφικτή η τοποθέτηση στεντ. Πλέον, οι τρεις συμπολίτες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία τη ζωή.

Το γεγονός ότι πλέον στο Νοσοκομείο Βόλου η ομάδα των καρδιολόγων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου μπορεί να αντιμετωπίζει σύμπλοκες αγγειοπλαστικές, οι οποίες μάλιστα έχουν ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Πρώτον διότι δίνεται η δυνατότητα «εντός έδρας» οι Βολιώτες να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και δεύτερον αναβαθμίζεται σημαντικά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Σαράκη.

Σημαντικά τα πρώτα στατιστικά

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Βόλου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 132 στεφανιογραφίες και 30 αγγειοπλαστικές. Από τις 132 στεφανιογραφίες οι 92 αφορούσαν σε άνδρες και οι 31 σε γυναίκες, ενώ από τις 30 αγγειοπλαστικές οι τέσσερις έγιναν σε γυναίκες και οι υπόλοιπες σε άνδρες. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ήταν κατά μέσο όρο 67 χρόνων οι άνδρες και 64 χρόνων οι γυναίκες.

Το Αχιλλοπούλειο διαθέτει το πλέον υπερσύγχρονο ψηφιακό καρδιαγγειακό συγκρότημα στεφανιογραφίας, ενώ με τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αποφεύγονται ετησίως πάνω από 200 διακομιδές για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών σε ασθενείς , που μέχρι πρότινος μεταφέρονταν από τον Βόλο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Μόνο μέσα στο 2021 από το Αχιλλοπούλειο διακομίστηκαν για άλλες δημόσιες δομές 250 άτομα από τη Μαγνησία. Ολοι τους αντιμετώπιζαν οξύ καρδιακό πρόβλημα και έπρεπε να υποβληθούν απαραιτήτως σε στεφανιογραφία, για να διαπιστωθεί αν πρέπει να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική (τοποθέτηση στεντ).

Δυναμική και στο ιατρείο βηματοδοτών

Δυναμική είναι επίσης η εξέλιξη του ιατρείου τοποθέτησης βηματοδότη.

Στο Ειδικό Εργαστήριο που λειτουργεί στην Καρδιολογική Κλινική έχουν ήδη τοποθετηθεί 500 βηματοδότες, από τον Αύγουστο του 2017 που πρωτοξεκίνηε το τμήμα.

Παράλληλα έχει γίνει επανέλεγχος σε περισσότερα από 1.000 άτομα στα οποία έχει εμφυτευθεί μόνιμος βηματοδότησης. Πρόκειται για συμπολίτες που στην πλειονότητά τους ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν είτε στη Λάρισα, είτε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν στο καθιερωμένο τσεκ απ, μέχρι πριν μία πενταετία.

Η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ετησίως αντιμετωπίζει περί 1.600 καρδιολογικά περιστατικά, από τα οποία το 40%, δηλαδή περίπου 600 άτομα, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και χρήζουν εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη.

Το εργαστήριο εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες υποδομές σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο. Διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτή, τράπεζα, χώρους απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές, αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές

Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8 – 10 χρόνια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου