Βάσω Κυριαζή: Μεγάλες αλήθειες

βάσω-κυριαζή-μεγάλες-αλήθειες-294716

Μία μεγάλη αλήθεια εκστόμισε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος για την Ελλάδα έστω και αργά. Υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν και για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι ευθύνονται αποκλειστικά για αυτό οι Έλληνες πολιτικοί.

«Οι Έλληνες διανύουν μία πολύ σκληρή περίοδο πληρώνοντας χωρίς να φταίνε τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν οι πολιτικοί τους, δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η Γερμανία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά η στήριξη συνδέεται με την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε ελληνικό επίπεδο που επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο αυτή την ασφυκτική πίεση των μέτρων του μνημονίου.

Βέβαια η Γερμανίδα αξιωματούχος έσπευσε να σημειώσει ότι «θυσίες έπρεπε να γίνουν» και να επαναλάβει πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη από πλευράς της να επιδείξει αλληλεγγύη για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Όπερ σημαίνει ότι καλά τα λόγια παρηγοριάς και η «κατανόηση» εκ μέρους των Ευρωπαίων αλλά τα μέτρα είναι μέτρα και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις δεσμευτικές.

Γι’ αυτό και υπό την έννοια αυτή οι Ευρωπαίοι πλέον έχουν θορυβηθεί και ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης όχι μόνο του μνημονίου αλλά και συνολικότερα του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα.

Όσο και να μην θέλουν ορισμένοι να παραδεχτούν ότι όλα έχουν αλλάξει από τις 6 Μαΐου, είναι πράγματι πολύ διαφορετικό το σκηνικό που βιώνουμε. Και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι η λαϊκή ετυμηγορία κατέδειξε όχι μόνο τη δυσφορία των πολιτών αλλά και την ανάγκη να αλλάξουμε ρότα. Ρότα σε όλα τα επίπεδα. Από το πώς σκεφτόμαστε μέχρι και το πώς ψηφίζουμε και επιλέγουμε αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν.

Τα διλήμματα που θα τεθούν και σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν θα απέχουν πολύ από αυτά που τέθηκαν και πριν τις 6 Μαΐου. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα οι πολίτες έχουν ήδη «αναβαπτιστεί» και έχουν ήδη εκφραστεί για το πώς θέλουν να είναι η επόμενη μέρα. Και μπορεί ορισμένοι να επιμένουν στο ένα σκέλος της συνεργασίας υπάρχει όμως και το δεύτερο που είναι το πιο ουσιαστικό. Η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στη χώρα. Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ναι, λένε οι περισσότεροι πολίτες, σε μία όμως Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών και των μνημονίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου