Βάσω Κυριαζή: Η τρόικα και η μετενέργεια

βάσω-κυριαζή-η-τρόικα-και-η-μετενέργει-296974

Κλαδικές τέλος. Διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης, ενώ κόβονται όλα τα υπόλοιπα. Στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κινδυνεύουν να πέσουν οι αποδοχές σε διάφορους κλάδους. Από σήμερα ο ιδιωτικός τομέας περνά σε μία νέα φάση. Εξέπνευσε η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή καταγγελθεί και αυτό θα έχει αποτέλεσμα 8 στους 10 εργαζόμενους θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να εργασθούν χωρίς την προστασία μιας κλαδικής και ενώ οι μισθοί είναι ήδη πετσοκομμένοι αφενός και αφετέρου η εργατική νομοθεσία έχει γίνει λάστιχο.

Η έννοια της μετενέργειας ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα σε έναν κλειστό κύκλο νομικών, μάνατζερ όμως έγινε ευρέως γνωστή όταν εντάχθηκε στο πλαίσιο των βασικών προτάσεων – απαιτήσεων της τρόικας για αλλαγές στα εργασιακά. Και πως έγινε αυτό… Η τρόικα ενημερώθηκε «αρμοδίως» από μάνατζερ και νομικούς συμβούλους μεγάλων ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, με τους οποίους είχε πυκνές επαφές προκειμένου να χαρτογραφήσει τις λεγόμενες «στρεβλώσεις» της αγοράς εργασίας, όπως τις ορίζουν οι επιχειρήσεις. Όταν είχε στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία παρέδωσε στην κυβέρνηση ένα κείμενο με τις απαιτήσεις της για τις αλλαγές στα εργασιακά, το οποίο ήταν ολοφάνερο ότι απηχούσε τις θέσεις των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που έτσι λύνονταν τα χέρια τους. Οι αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν από 15% ως 20% στην καλύτερη περίπτωση, αν και όπως προβλέπουν τα συνδικαλιστικά όργανα οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρές, καθώς το τέλος των κλαδικών συμβάσεων και η επέλαση των επιχειρησιακών – ατομικών μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι 40% η μείωση των μισθών.

Ο εργασιακός μεσαίωνας πλέον είναι εδώ και καλά κρατεί. Από τη μία η λήξη της μετενέργειας και από τη άλλη οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ με θύματα τους εργαζόμενους.

Μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών έληξαν ή καταγγέλθηκαν 45 κλαδικές συμβάσεις. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, για τους οποίους το 6μηνο της μετενέργειας, που έγινε 3μηνο με τον νέο νόμο.

Μέχρι τις 14/2/2012 έληξαν ή καταγγέλθηκαν άλλες 10 συλλογικές συμβάσεις, σε κλάδους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί ή λήξει πάνω από 15 συμβάσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, όπου οι εργοδότες ζητούν μειώσεις 15% έως 18% και ανατροπές στα θεσμικά και η πλευρά των εργαζομένων απαντά με κινητοποιήσεις. Προς το παρόν μόνο στον κλάδο του εμπορίου έχει υπάρξει ένα κλίμα συναίνεσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν και δεν αποκλείεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σε αυτό το χώρο να υπάρξουν αντιδράσεις.

Κατά τα άλλα ορισμένοι που έβαλαν την υπογραφή τους σε αυτή την απόφαση… έρχονται τώρα και μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση. Μάλλον τελικά μας θεωρούν «κινεζάκια στα δέντρα…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου