Βάσω Κυριαζή: Ο εύκολος δρόμος…

βάσω-κυριαζή-ο-εύκολος-δρόμος-299260

Με συνοπτικές διαδικασίες χθες ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση τη διάλυση του κόμματος και την ανασυγκρότηση σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ « η χθεσινή ήταν πιο σύντομη συνεδρίαση καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των μελών του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Διέλυσε όλα τα όργανα και ανακοίνωσε πως “ξεκινάνε από το μηδέν”.

“Το ΠΑΣΟΚ του 13% δεν υπάρχει” επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, “Το παλιό κόμμα σάπισε” είπε “αν θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη ο επόμενος πρόεδρος θα είναι… 30άρης”!

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως στόχος είναι η αποκρατικοποίηση του κόμματος και η αποβολή του πνεύματος του κυβερνητισμού που το διέκρινε τα τελευταία χρόνια. Την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση των υποψηφίων του κόμματος και στη συνέχεια θα ανακοινώσει ένα και μοναδικό όργανο το οποίο θα καθοδηγήσει το Κίνημα στη νέα του πορεία.

Για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ ελάχιστοι ήξεραν ο,τιδήποτε, μάλιστα πολλοί αιφνιδιάστηκαν, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από άλλα στελέχη του κόμματος. Ή το περίμεναν ή περιμένουν να δούνε όλο το πακέτο των αλλαγών για να τοποθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η χρονική συγκυρία που ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να κατεβάσει ρολά με τον τρόπο μάλιστα που το ανακοίνωσε σε ένα όργανο που ουδέποτε είχε καμία σοβαρή πολιτική ισχύ τα τελευταία χρόνια γεννά πολλά ερωτηματικά. Ειδικά όταν στην παρούσα φάση αυτό που θα περίμενε κανείς να προέχει με βάση τα όσα υποστηρίζει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η σταθερότητα της χώρας και όχι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, που ούτως η άλλως θα κληθεί είτε με αυτό το όνομα είτε με κάποιο άλλο να δώσει και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε ένα περίπου μήνα, εάν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Εκτός και εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε με αυτό τον τρόπο να διευκολύνει -κατά την άποψή της- άλλες πολιτικές διαδικασίες στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, διότι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι «πετά» λευκή πετσέτα… εν όψει της αναμέτρησης.

Βέβαια το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής αποτέλεσε μία ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και που καμία σχέση δεν είχαν με το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβρη του 2009. Το σημαντικότερο όμως από όλα δεν ήταν η εκλογική πανωλεθρία αλλά η στρατηγική ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον συνολικά η προσφορά και η διαχρονική του πορεία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πλήρωσε, όπως πολύ σωστά επεσήμανε προχθές σε δήλωσή του ένα από τα παλιά στελέχη του, τη βαθειά ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του κρίση αλλά και τη μετάλλαξή του σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, αφού κατά κράτος οι ψηφοφόροι του απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί σωτηρίας της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να πιστεύει ότι ηττήθηκαν οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα όσων διαχρονικά εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, διότι είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι για τη μετάλλαξή του σε ένα σύγχρονο νεοφιλελεύθερο κόμμα που μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο ίδιος.

Και επειδή η αλλαγή πολιτικής ρότας είναι δύσκολη και θέλει επαναπροσδιορισμό πολιτικών και αρχών ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική επιλέχτηκε ο εύκολος δρόμος της διάλυσης…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου