Βάσω Κυριαζή:Αξίζει να το διαβάσουν

βάσω-κυριαζήαξίζει-να-το-διαβάσουν-300619

Θα έκανε πολύ καλό στους εκπροσώπους των δύο μεγάλων ειδικά κομμάτων να διαβάσουν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal που χθες αναδημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ και καταγράφει την αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ξεπεράσει την αντίληψη του πολιτικού κόστους και να προωθήσει, αντί οριζόντιων περικοπών, πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται δεδομένες στις περισσότερες σύγχρονες οικονομίες και δεύτερο τον κυνικό γερμανικό «τιμωρητισμό» που φαίνεται να πρυτάνευσε στη λογική και το σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης.

«Δύο χρόνια μετά τη διάσωση της Ελλάδας με σκοπό την προστασία του ευρώ- επισημαίνει η Wall Street Journal -η όλη επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε αποτυχία που απειλεί να ξεπαστρέψει το κοινό νόμισμα.

Ως τον επόμενο μήνα, η Αθήνα θα πρέπει να βρει 11.5 δισ. ευρώ από νέες περικοπές δαπανών ή να αντιμετωπίσει την αναστολή των διεθνών δανείων που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σχολεία και να πληρωθούν συντάξεις. Αν η Ελλάδα δεν πάρει τα λεφτά, θα πρέπει στο τέλος να τυπώσει τα δικά της.

Η ογκούμενη αναταραχή της Ελλάδας αποτελεί συνδυασμό ενός σκληρού πειράματος λιτότητας και μιας τσαπατσούλικης απόπειρας οικονομικής επανόρθωσης που έσπρωξε τη χώρα στο χείλος της κοινωνικής και πολιτικής κατάρρευσης.

Η ατυχής απόπειρα διάσωσης δείχνει ότι το να επιβάλεις σκληρή λιτότητα σε ένα μεμονωμένο μέλος της ευρωζώνης δεν είναι αρκετό για να σώσει το ευρώ αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κρίση.

Μα πάνω απ΄ όλα το ελληνικό παράδειγμα αναδεικνύει τη σύγκρουση μεταξύ των σκληρών γερμανικών όρων που τίθενται ως προϋπόθεση βοήθειας σε κάποιο μέλος αλλά και των ορίων αντοχής των κοινωνιών που την δέχονται.

Την ευθύνη για την αποτυχία, λένε οι περισσότεροι από όσους ενεπλάκησαν στην προσπάθεια, έχει να κάνει με μία ελληνική πολιτική τάξη που δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, με ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα που προϋπέθετε ως σίγουρη την ανάκαμψη παρά τη δρακόντεια λιτότητα και με τη διογκούμενη έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

«Επρόκειτο περί αδύνατης αποστολής» λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άτυχος Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με την Wall Street Journal που διαπραγματεύθηκε το αρχικό σχέδιο διάσωσης για να ανατραπεί αργότερα, ύστερα από ενδοκομματική στάση, το περασμένο φθινόπωρο.

Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε από την ημέρα που ανέλαβε βλέποντας τα να πετύχει χαλάρωση των όρων διάσωσης.

Όμως ο υπουργός οικονομικών είχε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του. Η ελληνική κυβέρνηση απέφευγε την χρεοκοπία απλώς επειδή δεν πλήρωνε τους προμηθευτές της.

Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου οδήγησε τελικά σε ένα κούρεμα ύψους 53% του διακρατούμενου σε ομόλογα ελληνικού χρέους, συνοδευμένου από επιπλέον δάνεια και φυσικά πολλά μέτρα.

Στις 6 Μαΐου, η απίσχνανση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμη χειρότερη αυτής που προμήνυαν τα γκάλοπ.

Τώρα οι Έλληνες κατηγορούν τα δύο κατεστημένα κόμματα που έμπλεξαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους και τώρα τη ν διαλύουν προκειμένου να την αποφύγουν» καταλήγει η Wall Street Journal.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου