Αρκεί μόνο η μείωση των καυσίμων;

αρκεί-μόνο-η-μείωση-των-καυσίμων-886734

Η σταδιακή μείωση των καυσίμων είναι αλήθεια ότι θα δώσει μία ανάσα στα νοικοκυριά. Ομως, φτάνει αυτό από μόνο του για να πει κανείς ότι τα δύσκολα τελείωσαν;

Οχι, βέβαια. Και αυτό διότι δεν είναι μόνο η τιμή των καυσίμων που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι η ενεργειακή κρίση που από το περασμένο φθινόπωρο έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής και όχι μόνο.

Ολες οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Οταν ερωτώνται, θέτουν σε πρώτο πλάνο την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οσοι μπόρεσαν να προγραμματίσουν διακοπές, από τώρα σκέφτονται πως θα τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.

Η πλειονότητα ήδη μιλάει για δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη δυσκο0λότερο χειμώνα.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας, με τους πολίτες να είναι τόσο απογοητευμένοι, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σε επίπεδο δεσμεύσεων οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι όσο διαρκεί η κρίση θα συνεχιστούν και τα μέτρα στήριξης. Το θέμα είναι, προς ποια κατεύθυνση και με τι στόχευση;

Είναι σαφές ότι με επιδόματα τύπου Fuel Pass το πρόβλημα δεν λύνεται. Στον τομέα των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας η απαλλαγή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής δίνει σίγουρα μία μεγάλη ανάσα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις όμως ζητούν κάτι παραπάνω.

Αν η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή της και η Ευρώπη «στερέψει» από φυσικό αέριο τον χειμώνα, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει ένας προγραμματισμός εκ μέρους των αρμοδίων υπουργείων, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν αρκεί αυτό, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή «οι καιροί ου μενετοί», είναι προτιμότερο η χώρα να είναι «θωρακισμένη» για πάν ενδεχόμενο, από το να τρέχει… ασθμαίνοντας τελευταία στιγμή με λύσεις αποσπασματικές που δεν θα λύνουν ριζικά το πρόβλημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου