Βάσω Κυριαζή: Στο κατώφλι μιας νέας εποχής

βάσω-κυριαζή-στο-κατώφλι-μιας-νέας-επο-303045

Για μία ακόμη φορά καταφέραμε ως χώρα να στρέψουμε τα βλέμματα όλων πάνω μας. Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αποτελούν την μοναδική είδηση σε όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ασχολούνται μαζί μας και όλοι λίγο πολύ ψάχνουν το βιογραφικό του Αλέξη Τσίπρα.

Πέρα βέβαια από την πλάκα εάν μη τι άλλο αυτό που τους συγκλόνισε περισσότερο είναι η «δύναμη» με την οποία ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στο μνημόνιο και «τιμώρησε» όσους θεωρούσε υπεύθυνους για την κοινωνική και οικονομική του εξαθλίωση. Και μπορεί ορισμένοι να επιμένουν ότι οι Έλληνες ψήφισαν με θυμό όμως δεν τολμούν καν να παραδεχτούν ότι ακόμη και η «θυμωμένη» ψήφος είναι πολιτική πράξη όταν ειδικά έχει να κάνει με τη ζωή και το μέλλον του.

Διότι με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν κάθε φορά οι πολίτες. Συνήθως καταψηφίζουν πολιτικές και δεν είναι εύρημα της προχθεσινής κάλπης αυτό. Απλά χρησιμοποιείται προκειμένου όσοι δεν περίμεναν αυτή την πολιτική ανατροπή να έχουν ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουν την παταγώδη αποτυχία του σημερινού πολιτικού συστήματος να εκφράσει τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, μέχρι που φτάσαμε στην Κυριακή και οι πολίτες απάντησαν με τον τρόπο που απάντησαν σε αυτή την αδιαφορία και την απαξίωση.

Και όμως τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν σαφή. Όποιος δεν θέλει να τα διαβάσει σωστά δικαίωμά του. Παραμένει με ευθύνη του σε μία πλάνη που εάν μη τι άλλο δεν είναι σωστός σύμβουλος στην παρούσα φάση.

Και αναφέρομαι ειδικά στους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που «ηττήθηκαν» συλλήβδην σε όλα τα μέτωπα φαίνεται όμως ότι δεν πήραν τα μηνύματα. Στο μεν ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η πολιτική που ακολούθησαν ήταν η επιβεβλημένη για να σωθεί η χώρα, στη δε Ν.Δ δεν παραδέχονται ότι το δεκανίκι που προσέφεραν στη δανειακή σύμβαση δεν έπεισε το λαό ότι μπορούν να πολιτευτούν διαφορετικά.

Χαμένο από τις προχθεσινές εκλογές είναι εξίσου και το ΚΚΕ που πλήρωσε τη στείρα και επίμονη πολιτική της επαναστατικής γυμναστικής χωρίς καμία πρόταση διεξόδου από την κρίση ή διακυβέρνησης της χώρας. Το να καλείς τους πολίτες να σε ψηφίσουν την Κυριακή και από Δευτέρα να τους «υπόσχεσαι» νέους αγώνες στους δρόμους της οργής… δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σε καμία περίπτωση πρόκριμα.

Στους κερδισμένους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά την εκρηκτική άνοδο του καλείται πλέον να διαχειριστεί πολιτικά τα ποσοστά του με αίσθημα ευθύνης και να αποδείξει ότι δεν κέρδισε μόνο ψήφο διαμαρτυρίας, είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ που ακολουθώντας τον «αντιμνημονιακό δρόμο» επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες.

Και όλα αυτά με τη χώρα να βρίσκεται στο κατώφλι μίας μεταβατικής περιόδου. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες και μετά τον απολογισμό χαμένων και κερδισμένων θα φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι κέρδισε και η Ελλάδα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου