ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Nέο νομικό πρόσωπο στον δήμο Σκοπέλου

nέο-νομικό-πρόσωπο-στον-δήμο-σκοπέλου-889662

Για την οργάνωση των τομέων του πολιτισμού και του αθλητισμού

Στη σύσταση ενός νέου νομικού προσώπου που θα αναλάβει την οργάνωση των τομέων του πολιτισμού και του αθλητισμού προχωρά ο δήμος Σκοπέλου, μετά από απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης ανέφερε ότι, είναι απαραίτητη η σύσταση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, σαν τον δήμο ή σαν το δημοτικό λιμενικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά, να κάνει περισσότερο έργο, στον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Είναι ΝΠΔΔ τα οποία προβλέπονται στους δήμους, δεν έχουν σχέση με τις παλιές δημοτικές επιχειρήσεις, δεν έχουν σχέση με τα ΝΠΙΔ και κανονικά λειτουργούν σαν παραρτήματα του δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης, με τη σειρά του, πρότεινε τον δήμαρχο ως πρόεδρο του νέου ΝΠΙΔ, τέσσερις συμβούλους που θα είναι δύο από τη μεριά της πλειοψηφίας και δύο από την μεριά των μειοψηφιών και τέσσερις δημότες οι οποίοι θα προταθούν από το δημοτικό συμβούλιο.

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής Δημήτρης Ευσταθίου έκανε λόγο για «μπακαλοεισήγηση», επισήμανε ότι η επιχειρηματολογία που προβάλλεται για τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου είναι ελλιπής και έθεσε μία σειρά από ερωτήματα.

«Το τι στην πραγματικότητα επιδιώκεται είναι φανερό, άλλο έναν χώρο για ρουσφέτια εξυπηρετήσεις και μικροπολιτική, διαφορετικά θα είχατε να επιδείξετε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, στον πολιτισμό τον αθλητισμό και το περιβάλλον», είπε και παρέπεμψε σε ΝΠΙΔ που λειτούργησαν παλαιότερα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού στην πορεία καταργήθηκαν έχοντας νωρίτερα χρεώσει τους ΟΤΑ με χιλιάδες ευρώ.

Πόροι του Ν.Π.Δ.Δ. θα προέλθουν πάντως από την ετήσια τακτική επιχορήγηση του δήμου, η οποία ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και τυχόν έκτακτη επιχορήγηση το ύψος της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες που οδηγούν στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης.

Επίσης, θα επιδιωχθούν χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις από το Ελληνικό Κράτος, λοιπά Κράτη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, ΟΤΑ, Περιφέρειες και Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη κάθε είδους εισφορές, επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομίες και κληροδοσίες κλπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου