ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιχτός στο κοινό ο φάρος «Γουρούνι»

ανοιχτός-στο-κοινό-ο-φάρος-γουρούνι-889671

Το εμβληματικό διατηρητέο της Σκοπέλου ανοίγει τις πύλες του στις 21 Αυγούστου

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχουν οι πολίτες, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους σε 28 φάρους της χώρας, την Κυριακή 21 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Στη Σκόπελο, όπως έγινε γνωστό από το Πολεμικό Ναυτικό, την Κυριακή 21 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τον φάρο «Γουρούνι». Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Ο συγκεκριμένος φάρος είναι εμβληματικός. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Σκοπέλου, σε απόσταση 10χλμ. από την περιοχή Γλώσσα, σε μία καταπράσινη πλαγιά βρίσκεται ο εμβληματικός φάρος του νησιού. Χτίστηκε το 1889 από το Ελληνικό Δημόσιο και αποτελείται από το φαρόσπιτο και τον πύργο ύψους 14 μ.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1989 όπου και αυτοματοποιήθηκε πλήρως.

Οσοι τον επισκέπτονται, μένουν εντυπωσιασμένοι από την τοποθεσία και τη θέα που προσφέρει προς το απέραντο γαλάζιο.

Ο φάρος έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου